Lucian Resmeriţă: ”Valea Jiului va avea o triplă finanţare”

Valea Jiului va beneficia de fonduri importante. Sunt bani europeni cu ajutorul cărora ar trebui să se îmbunătăţească calitatea vieţii în Valea Jiului.
O întâlnire importantă a avut loc, la Petroşani. Reprezentanţii Ministerului Fondurilor Europene şi cei ai ADRVEST s-au aflat la Petroşani unde au participat la o întâlnire cu primarii din Valea Jiului. S-a vorbit despre investiţiile viitoare, dar şi cele care au fost implementate. Principala temă a fost cea legată de investiţiile teritoriale integrate în Valea Jiului. Lucian Resmeriţă, primarul municipiului Lupeni, spune cum vede toate aceste proiecte de viitor.
”Am avut o discuţie foarte interesantă şi foarte aplicată. Au fost patru factori de decizie, de la Ministerul Fondurilor Europene, de la ADR VEST, administraţiile locale din Valea Jiului, Universitatea din Petroşani şi cei de la INSEMEX. A fost o zi importantă pentru noi pentru că am făcut primii paşi pentru realizarea ÎŢI Valea Jiului iar Valea Jiului va avea o triplă finanţare. Adică banii vor putea fi accesaţi din mult mai multe părţi. este a doua şansă pe care Valea Jiului o are, prima şansă a avut-o în anul 1997 din punct de vedere economic atunci când au fost făcute anumite scutiri din punct de vedere fiscal”, spune Lucian Resmeriţă, primarul municipiului Lupeni.
Edilul din Lupeni consideră că este ”ultimul tren”care mai soseşte în Valea Jiului. Este ultima şansă pentru dezvoltarea coerentă a zonei şi trecerea de la minerit la alternative economice viabile.
”Această a două şansă, sunt convins că este ultima pe care noi o avem, este important pentru că are cel mai important lucru şi anume finanţarea. Aceasta este stabilită şi este foarte îmbucurător faptul că în ultima perioadă de timp finanţarea a crescut pe zonele carbonifere. Acum urmează doar să reuşim să finalizăm această strategie cu cei de la PWC dar în acest moment eu sunt dezamăgit pentru că nu s-au luat în considerare ideile pe care ie trebuiau să le aibă ca şi consultanţi şi nu au venit cu lucruri noi şi concrete. Ne dorim să repornim motoarele în legătură cu această strategie. S-a făcut primul pas în ceea ce înseamnă strategia unitară de la Uricani până la Petrila. Am luat hotărârea comună cu primarii, ministerul şi toţi factorii de decizie să facem un ONG în Valea Jiului care se va numi ”Dezvoltăm Valea Jiului împreună” prin care noi să avem oameni foarte bine pregătiţi pentru a putea avea cât mai multe proiecte. Exemplul ITI Delta Dunării are în acest moment undeva la 80 de administraţii la  un loc. Vom încerca să grăbim cât mai repede înfiinţarea acestui  ONG Valea Jiului”, a declarat Lucian Resmeriţă primarul municipiului Lupeni.
Comisia Europeană a lansat în 11 decembrie 2017 ”Platforma pentru regiunile carbonifere în tranziţie”, una dintre principalele măsuri ale pachetului “Energie curată pentru toţi europenii”. Platforma facilitează dezvoltarea de proiecte şi strategii pe termen lung în regiunile carbonifere, în scopul lansării procesului de tranziţie şi ca răspuns la dificultăţile sociale şi de mediu.
Valea Jiului va fi prima zonă din România care va beneficia de sprijinul acestei iniţiative, prin proiecte care vizează diversificarea economică, îmbunătăţirea calităţii aerului şi a tehnologiilor care vor contribui la decarbonizarea economiei.
Cosmin BACIU

5 Comments

  1. Se sterg comentariile care nu respecta un limbaj decent, ori cele care nu au legatura cu subiectul din articol. nu anti-PSD.

  2. Nu i-ar fi ru?ine, cât au fost la conducere, au furat ?ara ?i Valea Jiului, acum iese în fa?? ?i-?i d? cu pumnul în piept….jos cu acest partid infe ct

  3. dupa cum ne-am obisnuit deja, celebrul de acum VOM AVEA, VOM FACE iese din nou in fata. de ce nu s-a facut nimic pana acum nici un cuvant. inseamna ca se va face exact NIMIC ca si pana acum. denota incompetenta celor ce vremelnic conduc orasele vaii, dar atentie, timpul nu sta pe loc. s-au consultat vreodata cu cetatenii sa le auda doleantele, ideile si aspiratiile. ma cam indoiesc.
    dar, vor dori din nou sa fie votati la alegerile din toamna si sa vedeti cate vor promite in campanie electorala. pentru ca nu au rusine si vor doar pentru ei.

  4. Ceva concret dle primar ???? Consiliere,consultanta si alte ONG-uri sugatoare de bani si doar atat,gargara si iar gargara.Spuneti dle acolo,uite, se inchide mina lupeni si o vom inlocui cu o fabrica de cuie,una de mobila,un abator, o ferma de vaci ,ceva care sa aduca plus valoare si bineinteles locuri de munca bine platite, ca lumea sa ramana in zona fara a mai fi tentata sa-si ia lumea-n cap pentru cativa euro in plus.Exemplul poate parea un pic grosolan ,dar lumea si-n general cei tineri cam asta asteapta.Ca se vor obtine niste fonduri de la UE,e o himera din 2007 incoace,incet dar sigur mineritul va ramane o amintire,iar voi cei de la conducere nu ati facut nimic pentru a facilita alte activitati in zona.O tot lalaiti cu turismul montan,uitand ca in Romania ,infrastructura e sublima dar lipseste cu desavarsire.A ba nu ,am uitat avem puncte de informare turistica,cu bani europeni si panouri solare….ca sa ne informeze ce ???!!!

Comments are closed.