Administratiile locale din tarã functioneazã cu dificultate în lipsa unui buget. Bugetul national nu a fost aprobat, ba mai mult acesta a fost contestat de presedintele României, Klaus Iohannis.
În tot acest timp, ajunsi la jumãtatea lunii martie, edilii primãriilor din tarã încearcã sã drãmuiascã putinele resurse financiare pe care le mai au. Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni, considerã si cã Executivul a gresit în momentul în care nu a prezentat bugetul de stat la sfârsitul anului trecut, iar odatã cu emiterea ordonantei 114 a creat divergente. “Sontâc, sontâc mergem, dar nu am intrat în impas. Nu avem datorii, totul este plãtit la zi, nu avem datorii, nu avem nici probleme din punct de vedere financiar. Bugetul s-a întârziat din douã motive. Guvernul trebuia sã prezinte mai repede bugetul, dar trebuie sã întelegem cã la începutul lunii decembrie s-a dat Ordonanta prin care Guvernul a încercat sã dea o ordonantã prin care a încercat sã ia o taxã de la multinationale, de la bãnci, energie. Guvernul a vrut ca oamenii sã nu mai plãteascã taxe suplimentare. Dând aceastã ordonantã în decembrie, a bulversat din punctul de vedere al lui Isãrescu si a lui Iohannis. A fost blocat bugetul din aceste douã puncte de vedere: Guvernul încearcã sã impoziteze ceea ce Uniunii Europene nu îi convine”, a declarat Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
În plus, primarul municipiului Lupeni este de pãrere cã si celelalte state europene ar trebui sã trateze România ca pe un partener egal.
“Trebuie sã oprim jefuirea României si trebuie sã înteleagã statele Uniunii Europene cã noi nu suntem o tarã nici de mâna a doua, nici de mâna a treia, ci suntem un partener egal care trebuie sã fim tratati în mod egal. Nu suntem bãtaia de joc a nimãnui. Trebuie sã avem un respect mai mare din partea lor. România este în dezvoltare, dar trebuie sã o ajutãm si noi sã o dezvoltãm mai frumos”, a mai subliniat sursa citatã. Cel mai probabil bugetul de stat va fi promulgat de presedintele României pânã la finalul acestei luni. Abia atunci, primãriile din tarã vor putea sã îsi structureze veniturile si cheltuielile.
Cosmin BACIU