Nu mai putin  de 120 de copii din judetele Hunedoara, Arges, Caras-Severin, Iasi si Vaslui îsi vor petrece împreunã  aventura vacantei de varã, în taberele deschise de Organizatia Salvati Copiii România.
Aproape 30.000 de copii români au rãmas în tarã, fãrã niciun pãrinte alãturi aratã datele detinute de Organizatia Salvati Copiii România, dupã ce ambii pãrinti sau unicul pãrinte sustinãtor au fost nevoiti sã plece peste granite, pentru a le putea asigura copiilor un trai decent în tarã. Desi datele ANPDCA vorbesc despre 92.027 de copii cu unul sau ambii pãrinti nevoiti sã munceascã peste granite la finalul anului 2018, proportiile fenomenului sunt mult mai dramatice. Dintre acestia, 16.331 au ambii pãrinti plecati la muncã în strãinãtate si 12.806 de copii au unicul pãrinte sustinãtor peste granite.
„Copiii rãmasi  singuri acasã, ai cãror pãrinti muncesc în strãinãtate, pentru ca ei sã aibã în tarã o viatã mai bunã, reprezintã un fenomen sociologic complex, care trebuie abordat atât social, cât si psiho-emotional. Sunt copii puternici, dar vulnerabili, care au nevoie de relatii sociale si de timp de calitate cu ceilalti. În timpului  anului scolar, lucrãm cu acesti copii în centre specializate, unde  pedagogii si psihologii Salvati Copiii le vin în întâmpinare, îi ascultã. În timpul verii, când scolile intrã în vacantã, sentimentul de  singurãtate si uneori de abandon se acutizeazã, de aceea am pus la cale aceste tabere în care niciun copil sã nu fie lãsat singur”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii România.
De la initierea  programului dedicat copiilor rãmasi singuri acasã, peste 7.500 de copii si 5.200 de adulti au beneficiat de  suportul echipei  Salvati Copiii, cu  sprijinul echipelor  multidisciplinare  formate din asistenti sociali, psihologi si cadre didactice, în 17 centre de zi din Bucuresti si judetele Arges, Brasov, Caras-Severin, Constanta, Dolj, Dâmbovita (2 centre), Iasi, Hunedoara (2 centre), Mures (2 centre), Neamt, Suceava, Vaslui, Timis.
Maximilian Gânju