Locuri de lângă noi. Povești cusute cu acul și ața în Țara Hațegului

Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara ne face o incursiune în locurile din județul Hunedoara care merită a fi vizitate. Unul dintre aceste locuri este o cooperativă aflată la câțiva kilometri de Petroșani, în Țara Hațegului. Aici, poveștile prind viață cu acul și ața.

”Descoperă frumusețea autentică a poveștilor cusute cu acul și ața în Țara Hațegului, la Coop Hațegana! Cooperativă cu tradiție în județul Hunedoara, aceasta s-a înființat în anul 1971, ca mijloc de implicare activă în viața comunității a femeilor din zonele rurale. Încă de la început, în cadrul cooperativei s-au desfășurat activități de artă populară și meșteșuguri artistice, precum broderie manuală și mecanică, țesătorie pe pânză, confecționare covoare și marochinărie. Un loc aparte între creațiile artistice îl ocupă costumele populare, brâiele, opincile și șerparele din piele lucrate manual. Ia brodată cu motive tradiționale românești rămâne una dintre piesele centrale ale expoziției cu vânzare din Hațeg”, arată Enjoy Hunedoara, platforma realizată de DGAMPT Hunedoara pentru promovarea turistică și culturală a județului.
D.G.A.M.P.T. Hunedoara identifică, implementează şi promovează proiecte de interes judeţean. Participă la elaborarea și actualizarea strategiilor, planurilor de promovare şi dezvoltare a turismului în judeţ, alături de Consiliul Judeţean Hunedoara, alte autorităţi ale administraţiei publice locale din ţară sau străinătate, servicii publice de interes judeţean sau asociaţii de dezvoltare intercomunitară.
DGAMPT Hunedoara administrează Cetățile Dacice din Munții Orăștiei, în scopul protejării și punerii în valoare a acestora. Totodată, DGAMPT participă la promovarea turismului și tradițiilor locale, contri­buind la dezvoltarea județului.
Monika BACIU
FOTO: Coop Hațegana