Un proiect derulat în 8 judete, printre care si în Hunedoara, îsi propune sã atragã voluntari care sã se alãture campaniei de constientizare denumitã generic „Locuirea sub liniile de transport de înaltã tensiune”.
Nu avem date publice în tarã despre acest mod de a locui si tocmai de aceea voluntarii care vor accepta vor ajuta la cartografierea zonelor în care sunt astfel de asezãri. Cu harta în mânã, tinerii care au minim 18 ani, sunt îndemnati sã facã fotografii caselor din aceste perimetre, mai ales cã oamenii ce stau în aceste locuri stiu vag la ce riscuri se expun. Noi am gãsit un bãrbat care locuieste în zona de intersectie a liniilor electrice de înaltã tensiune dintre Petrila, Petrosani si Parâng si, sub  protectia anonimatului, a recunoscut cã, mai ales în zilele cu atmosferã  încãrcatã, se simt foarte bine câmpurile magnetice.  „Afecteazã, dar nu stiu în ce fel ne afecteazã. Vãd cã aparatele de uz casnic sunt uneori afectate, televizorul, telefonul e bruiat si ne deranjeazã în curte amplasarea stâlpilor. Si câmpul  magnetic se simte, mai ales când e vreme rea”, a spus unul dintre oamenii care locuieste în perimetrul unor stâlpi ce sustin liniile electrice aeriene de înaltã tensiune.
În plus, sunt zone în care casele, ori blocurile de locuinte sunt chiar în zone în care existã statii de transformare, iar, în timp, nimeni nu s-a ocupat sã facã verificãri despre sãnãtatea lor. Si asta, chiar în conditiile în care culturile aflate în apropierea acestor zone, sunt mereu afectate. Oamenii locuiesc de când se stiu în aceste zone, fãrã sã realizeze un  eventual pericol. Pe unii îi deranjeazã pozitionarea stâlpilor, dar sub aceste linii, unii au casele. Acolo e mai grav, pentru cã oamenii observã cum  culturile sunt si ele afectate.  Nu s-au fãcut astfel de documentãri pânã acum în România, iar proiectul de acum îi cheamã pe tineri sã se înscrie pe adresa de e-mail a apcbrasov@gmail.com, sau pe adresa https://docs.google.com/forms/d/1vv4LyatPN6FSAo55ldK8DJmYQDuOULsfOQSGg9nkZoU/viewform?edit_requested=true Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civicã, program dezvoltat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societãtii Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation si Enel România.
Diana Mitrache