Linsaj mediatic. 10 angajati, 37.000 de pensionari si mii de ore suplimentare neplãtite

Sindicalistii reactioneazã dupã ce prefectul judetului a spus cã activitatea Casei de Pensii Petrosani lasã de dorit. Sindicatul National al Salariatilor din Institutiile Ministerului Muncii sare în apãrarea angajatilor de la Casa de Pensii din Petrosani.
Sindicalistii sustin cã munca pe care o presteazã salariatii de la Petrosani este una titanicã. Sunt 10 functionari publici si 37.000 de pensionari.
”La Casa Localã de Pensii Petrosani lucreazã 10 functionari publici de executie si un functionar public de conducere, cu functia de sef serviciu, în conditiile în care, în prezent, existã în platã un numãr de aproximativ 37.000 pensionari, la care se adaugã alte tipuri de beneficiari (asigurati ai sistemului public de pensii, membri de familie care solicitã diferite prestatii, etc.). Începând cu luna iunie 2016, urmare a modificãrilor legislative (legea 192/2015, Legea 155/2016, Legea 142/2016, Legea 221/2018), aplicabile pensionarilor din Valea Jiului, raportat la activitatea pe care acestia au desfãsurat-o în grupe superioare de muncã, Casa de Pensii Petrosani s-a confruntat cu o încãrcare excesivã pe fiecare post în parte. Vorbim aici de peste 23.000 de operatiuni suplimentare de recalculare a pensiilor, având în vedere grupele de muncã, la care se adaugã activitatea uzualã, curentã, în spetã pensionari noi, acordarea de diverse prestatii de asigurãri sociale si indemnizatii, alte tipuri de recalculãri, comunicãri tranzactii platã, operatiuni financiar contabile, bilete de tratament, contracte de asigurare, etc. Se poate observa, deci, în mod obiectiv, volumul enorm si complexitatea muncii colegilor nostri.  Pe lângã atributiile de bazã, specifice fiecãrui functionar, toti cei 10 functionari de executie asigurã, prin rotatie, si activitatea zilnicã de la ghiseul de relatii cu publicul”, aratã Sindicatul National al Salariatilor din Institutiile Ministerului Muncii.
Sindicalistii mai aratã cã angajatii Casei de Pensii de la Petrosani au lucrat mii de ore suplimentare neplãtite.
”A fost o muncã complexã, titanicã, în ultimii ani, pe care au înteles sã si-o desfãsoare profesionist, corect si onest, cu respectarea întocmai a legii, în slujba beneficiarilor, eficient, demn, fãrã sã se plângã, desi motive ar fi fost. Pentru a putea rezolva toate aceste lucrãri si în contextul unui deficit major de personal, colegii nostri au efectuat mii de ore suplimentare, neplãtite. Iar compensarea acestora cu timp liber este, în practicã, imposibilã, vorbind de un cerc vicios, în acest caz”, mai aratã sindicalistii.
De linsaj mediatic se vorbeste în comunicatul care vine în apãrarea celor 10 angajati ai Casei Nationale de Pensii Petrosani.
”În aceste conditii, ne regãsim în prezent în fata unui linsaj mediatic, si nu numai, la adresa acestor 10 oameni. Întelegem contextul. Suntem într-o perioadã de pre campanie electoralã. Tonul s-a dat de la Bucuresti, prin vocea Ministrului Muncii, d-na Violeta Alexandru, care a început un rãzboi nejustificat cu functionarii din Ministerul Muncii încã din primele zile ale mandatului. În urmã cu doua zile, în joc a intrat si Prefectul judetului Hunedoara, domnul Vasilicã Potecã, care, exclusiv în urma unei opinii exprimate într-un ziar local, a concluzionat, ante pronuntându-se, fãrã a avea vreo discutie si cu colegii nostri, cã opinia autorului materialului ar fi cea corectã (…) Ne delimitãm, totodatã, de încercãrile politicienilor de la nivel central si local de angrenare a noastrã, a functionarilor publici, în orice luptã de naturã politicã. Presiunile tot mai mari de la zi la zi la care suntem supusi devoaleazã aceastã intentie. Iar amenintãrile din spatiul public, la care domnul Prefect a înteles sã recurgã, întãresc convingerea noastrã cã despre o astfel de intentie este vorba. Ele trebuie sã înceteze. Amenintãrile publice nu îsi au locul într-un stat de drept. Vã rugãm sã încetati sã mai încercati sã ne intimidati. Nu este rolul nostru, al functionarilor publici, sã intrãm în jocuri politice. Întelegem sã continuãm sã ne desfãsurãm activitatea cu onestitate, profesionalism si impartialitate, si doar cu stricta respectare a legii si principiilor ei”, mai aratã sindicatul.
Reamintim faptul cã sãptãmâna trecutã, Prefectul judetului Hunedoara a spus cã va trimite o echipã de control la Casa de Pensii Petrosani.
“Trebuie reamenajat spatiul pentru public si, totodatã, se impune o schimbare a atitudinii  profesionale a angajatilor fatã de pensionari. Respectul fatã de  cetãtean trebuie sã se regãseascã în toate  institutiile publice”, a declarat Prefectul judetului Hunedoara, Vasilicã Potecã.
Oamenii sunt nemultumiti atât de conditiile inadecvate  din spatiul de asteptare cât si de comportamentul unor functionari de la ghisee.
O echipã a Institutiei Prefectului si conducerea Casei Judetene de Pensii se vor afla luni, 24 februarie, la Petrosani pentru a discuta atât cu pensionarii care apeleazã la serviciile Casei Locale de Pensii cât si cu personalul de la ghisee. În urma verificãrii la fata locului a situatiei semnalatã în spatiul public, vor fi luate masuri, în cel mai scurt timp.
Cosmin BACIU

4 comentarii la „Linsaj mediatic. 10 angajati, 37.000 de pensionari si mii de ore suplimentare neplãtite

 • 23 februarie 2020 la 19:36
  Permalink

  S?racii de ei. Sa le facem statuie.

 • 23 februarie 2020 la 22:33
  Permalink

  Nu le place sa lucreze acolo sa plece si sa vina alti tineri capabili prin concurs . Sunt platiti din bani publici .

 • 24 februarie 2020 la 08:25
  Permalink

  Normal ca nu le convine .Toate bancile au adoptat un mod de lucru civilizat,la vedere cu clientii lor,care nu sunt putini.La E-on se lucreaza tot asa cu publicul ,la vedere, la Enel tot asa.De ce la Casa de pensii trebuie sa porti o conversatie printr-un ghiseu mic cu gratii.Despre atitudinea functionarilor totul lasa de dorit.Cu siguranta indepartarea peretilor, care mascheaza nemunca ,va duce la o crestere a eficientei muncii si la finalizarea mai rapida a dosarelor. Este normal ca sindicatul lor sa le apere pe functionare, ca doar din salariul acestora isi iau salariile babane .

 • 24 februarie 2020 la 13:16
  Permalink

  „Linsaj mediatic. 10 angajati, 37.000 de pensionari si mii de ore suplimentare neplãtite ”
  !!! NU au spus baietii si ce cele alte cateva mii de ore cand se scarpinau in cur, asa de plictiseala si de plimbat hartii asa degeaba ca sa vada sefu ca muncesc si ca nu freaca menta, pe banii contribuabililor Romani.
  Ba, da ma lasati ! Si eu am lucrat in sistemul asta. Am plecat de scarba cand am vazut ce se intampla si de cati incompetenit eram inconjurat pe care trebuiam sa-i duc in spate si sa le rezolva si munca lor. Pilosi de partid prosti ca noapte !
  Exact ca si la mineri. 5 in front muncesc de le sar capacele si 20 pontati fictiv.
  Pe unii i stiu ca erau plecati in Germania la munca si incasau bani de la mina.
  Cam asta este Romania noastra !

Comentariile sunt închise.