Liderii minerilor spun că minele își trăiesc ultimele clipe

C u tehnologie extrem de învechită, cu lipsuri și mulți oameni care au plecat din posturile-cheie, liderii minerilor din Valea Jiului spun că Ziua Minerului din acest an a fost doar un moment de comemorare și un preambul la finalul apropiat, care nu este altul decât închiderea definitivă a mineritului de huilă.

Nu mai avem cu ce lucra și nici cu cine spun acum liderii minerilor, veniți vineri dimineață să depună coroane de flori la monumentele minerilor din Valea Jiului. Nici mina Livezeni, nici Vulcan, nici Preparația de la Coroiești nu mai pot supraviețui efectului de restrîngere a activității miniere și, în ziua în care sunt cei mai puțini mineri de Ziua Minerilor, liderii ortacilor au ținut să ne spună cum văd ei acest moment deloc fericit, în comparație cu anii în care minerii erau cu zecile de mii. „Mina Livezeni trebuia să fie așa zisă viabilă. La fel și cea de la Vulcan. Din păcate, și noi vom intra pe programul de închidere și situația actuală cu lipsa de materiale și de oameni, care au plecat acum cu disponibilizarea și au plecat oameni calificați. Probabil că în 2032 ne închidem și noi. Ne descurcăm greu, am
pierdut și foarte mulți oameni săptămâna trecută, când au plecat în concediere colectivă și mulți erau meseriași, lăcătuși, brigadieri, șefi de schimb și asta ne va duce la o viață a minerilor din ce în ce mai grea”, a spus Lucian Enculescu, lider de sindicat la mina Livezeni. „Este o zi deosebită pentru noi, pentru că, pe viitor, se pare că vom fi din ce în ce mai puțini și această meserie va fi o istorie. Din păcate, unii de pe aici, care depun acum coroane de flori fac să se termine această meserie. Eu nu am fost miner în subteran, dar am fost mereu alături de colegii mei din subteran și am așa o tristețe că, pe viitor vom deveni istorie”, l-a completat Dorin Vezure, lider la Preparația Coroiești.
„Situația noastră este acum foarte grea la mina Livezeni. De zeci de ani ne zbatem și au mai plecat acum și oamenii buni. Noi sperăm ca, atât timp cât va mai funcționa acest complex, să ducem această meserie mai departe și să reușim să iasă și ultimii angajați la pensie”, a spus și Valter Buruiană, președintele Sindicatului Solidaritatea 99 de la Mina Livezeni.
Prea puțini mineri au ajuns la ceremoniile de comemorare din 2021și, nefiind un an electoral, nici politicienii nu au fost prea mulți. Minerii, însă, resimt tot mai acut lipsurile de tot felul și singurul lor țel, în acest an, este să iasă la pensie, acum sau peste puțin timp.
Diana Mitrache