Presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Laurentiu Nistor, a ajuns la concluzia cã licitatiile câstigate cu cel mai mic pret sunt o catastrofã.

Potrivit acestuia, contractele atribuite firmelor care oferã cel mai mic pret nu prezintã nicio garantie.

“S-a dovedit încã o datã cã ideea de a se câstiga licitatiile în functie de pretul cel mai scãzut este fatalã pentru toate investitiile. Asta o spune un om care a fost în Parlamentul României si care s-a zbãtut pentru aceasta, pentru modificarea legii achizitiilor publice în asa fel încât pretul cel mai mic sã nu fie criteriul de bazã în atribuirea licitatiilor. Asta este cea mai mare porcãrie posibilã, dragi colegi”, le-a spus Laurentiu Nistor, presedintele CJH, consilierilor judeteni.

Declaratia acestuia vine în contextul în care contractul pentru modernizarea drumului spre Sarmisegetusa a fost câstigat la jumãtate fatã de valoarea initialã.

“Mai mare porcãrie posibilã, dragi colegi. Asa ne-am trezit si astãzi, la drumul de la Sarmizegetusa, cã de la 32.780.000 lei cât costa initial proiectul, acesta a fost atribuit la 58% din valoarea initialã. Dacã cineva crede cã la un procent de 58% din pret poti face o lucrare corectã, poti sã respecti un proiect, se însealã. Dacã cineva crede cã mai putem merge asa în judetul Hunedoara, la fel se însealã. Vreau sã vã asigur, dragi colegi consilieri, cã în mine veti avea un dusman cei care credeti cã se mai vor câstiga licitatii în felul în care sau mai câstigat. Nu putem sã mergem tot asa”, a mai spus sursa citatã. Începând din acest an, criteriul pretului cel mai mic nu mai este singurul criteriu care va dicta câstigãtorul unei licitatii de achizitii publice.

‘Venim cu praguri valorice noi pentru diverse tipuri de contracte, reducerea termenelor limitã între depunerea candidaturilor si deschiderea ofertelor, care pot ajunge si la 15 zile, în acelasi timp introducem obligativitatea realizãrii procedurilor de achizitie prin mijloace electronice, va exista un singur criteriu de atribuire – cea mai bunã ofertã tehnico-economicã, iar acest criteriu va avea mai multe subcriterii. Deci criteriul pretului cel mai mic va dispãrea. Avem costul pretul cel mai scãzut, cel mai bun raport calitate-pret ”, spunea la începutul acestui an, presedintele Agentiei Nationale de Achizitii Publice, Bogdan Puscas.

Monika BACIU