Presa te ridicã si tot ea te coboarã! Sunt oameni politici care au învãtat lectia, altii, însã, merg pe  cenzurã si porunci, gen „Ciocu’ mic,  cã acum noi suntem la putere!” România este pe locul  44 în lume, dar înaintea SUA, spun statisticile care vizeazã libertatea presei.
Cum se face presa si cât de liberi putem fi o spun ziaristii mari, care fac carierã din dezvãluiri socante, rãstoarnã sisteme bine întepenite si protejate si cu ajutorul presei, dar care miscã ceva.  Cãtãlin Tolontan le-a rãspuns unor studenti la jurnalism, atunci când a fost întrebat „Care este pretul unui jurnalist si de ce depinde el?”, foarte elegant: „Când un om îti aflã pretul, aflã tu cã în câteva minute îl stiu si altii si esti ca si vândut”. Faceti voi mercurialul! Dar tineti cont cã, pentru a trãi, presa ar avea nevoie de finantare, independentã si tare as vrea sã existe proiecte finatate european pentru a sustine jurnalistii de investigatii, care s-au dus pânã în paradisurile fiscale sã ne arate ce au politicienii care ne conduc si unde îsi ascund ei banii.
„Starea actualã de sigurantã a jurnalistilor  din întreaga lume este  descurajantã: în decursul ultimului deceniu, 827 jurnalisti si angajati în  mass-media au fost ucisi. Planul de actiune al ONU privind siguranta jurnalistilor si problema impunitãtii reprezintã o platformã multilateralã pe care se abordeazã aceste probleme complexe. Sistemele judiciare din  întreaga lume trebuie sã fie consolidate, concentrându-se în principal pe protejarea  libertãtii de exprimare si a sigurantei jurnalistilor.  Apelul Agendei de  dezvoltare pentru 2030  pentru justitia universalã este relevant pentru toate elementele abordãrii celor trei „P” în asigurarea unui mediu sigur pentru acest domeniu de activitate: prevenirea violentei împotriva mass-mediei, protectia jurnalistilor aflati în pericol si urmãrirea penalã a autorilor de crime comise împotriva profesionistilor  din domeniul mass-media, potrivit paginii dedicate de UNESCO temei din acest an”– sursa AGERPRES.
Diana Mitrache