Legea momârlanilor, la mâna parlamentarilor hunedoreni

Asa cum motii au o Lege a Motilor, asa si momârlanii de la noi, din Valea Jiului cer o Lege a Momârlanilor.
Denumirea si ideea s-a nãscut la Petrosani din dorinta oamenilor ce locuiesc în cãtune si care au în proprietate pãduri, de a-si folosi lemnele cãzute pentru foc. Asta pentru cã, pânã acum, conform legii, ei sunt considerati hoti pe proprietãtile lor, dacã aduc lemnele cãzute dupã furtunã din pãdurea proprie, dar nu obtin avizul pãdurarului, un act absolut necesar.
Joi este ziua în care reprezentantii Consiliului Judetean Hunedoara le vor prezenta, parlamentarilor de la noi, aceste doleante. „Problema pe care ei au ridicat-o, am ridicat-o si eu, la rându-mi, parlamentarilor din Hunedoara. Joi, la Deva, vom vorbi cu ei, cã vin în teritoriu si, pentru cã este un început, vom vedea exact ce va iesi pânã la urmã”, a precizat Costel Avram, administrator public al judetului Hunedoara.  Pãdurarii sunt putini si asta au recunoscut-o inclusiv reprezentantii Ocoalelor si ai Directiei Silvice, în timp ce jandarmii, dacã e sã aplice legea actualã, nu pot decât sã amendeze oamenii care aduc lemne fãrã aviz.  Ori, ca sã ia avize, un om trebuie sã coboare din munte, dupã ce a strâns lemnele, sã caute pãdurarul, sã primeascã aviz, sã urce înapoi si, dacã mai gãseste lemnele, sã le coboare. E inutil spun oamenii care, desi nu au fost niciodatã amendati, vor sã facã totul legal. Tocmai de aceea, acum mingea este în terenul parlamentarilor ce pot avea o initiativã  legislativã în acest sens. Presedintele Klaus Iohannis a semnat în 16 ianuarie 2019  Decretul privind promulgarea legii ce le dã motilor mai multe drepturi în Apuseni.
Diana Mitrache

Un comentariu la „Legea momârlanilor, la mâna parlamentarilor hunedoreni

  • 7 martie 2019 la 00:48
    Permalink

    cum adica „daca mai gaseste lemnele ” !?! 🙂 ))) ; inseamna ca se fura chiar ca-n codru ! ; si n-ar strica o initiativa legislativa prin care sa se suplimenteze numarul padurarilor.

Comentariile sunt închise.