“Este un act normativ (Codul Muncii – n.n.) care a generat si genereaza in continuare abuzuri. O persoana care este data afara nu primeste nici o motivare prin care eventual sa se poata adresa instantei. A crea o protectie pentru angajat nu ar fi o piedica pentru mediul de afaceri si nici nu l-ar perturba”-  Mariana Campeanu, deputat PNL de Hunedoara, ministrul Muncii si Familiei.

Deputatul PNL de Hunedoara si ministrul Muncii si Familiei, Mariana Campeanu, a declarat, cu ocazia lansarii candidatilor USL la Consilului Judetean si la primariile din Valea Jiului, ca multe dintre taierile aberante ale fostei guvernari privind protectia sociala vor fi reparate, inclusiv cresterea salariului minim pe economie va trebui sa creasca, punctul de pensie indexat si Codul Muncii schimbat.

Iti mai vine sa faci copii

Una dintre aceste taieri aberante ale fostei guvernari sunt si  indemnizatiile pentru mame, ministrul Muncii declarand ca a luat in calcul sa anuleze plafonul maxim al indemnizatiilor si sa revina la vechea formula de calcul, respectiv 85% din media salariilor obtinute pe ultimele 12 luni. ”Nu se stie deocamdata daca vom avea in buget acesti bani, noi fiind de prea putin timp la guvernare” – a declarat Mariana Campeanu.

In prezent, circa 200.000 de familii beneficiaza de indemnizatia de crestere a copilului,iar 90.000 se descurca doar cu 600 de lei si numai 3.000 se incadreaza la plafonul maxim.

Indemnizatia de 85% din venit, dar care sa nu depaseasca suma de 4.000 de lei a intrat in vigoare in ianuarie 2009. Un an mai tarziu, statul a aplicat insa o reducere de 15%. In ianuarie 2011, Guvernul a stabilit ca parintii care stau acasa cu nou nascutii doar un an, vor lua 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni. Adica nu mai putin de 600 de lei si nu mai mult de 3.400 lei.

Protectia salariatului nu exista

La cererea sindicatelor privind dialogul social, punctul de pensie si modificarea, din nou, a Codului Muncii mai ales in ce priveste protectia angajatului, Mariana Campeanu a declarat ca va declansa initierea schimbarii Codului Muncii, insa in cea de-a doua parte a anului, pentru ca mai intai trebuie asigurata functionarea Consiliului Economic si Social si modificata legislatia privind dialogul social.

Aceasta a mai repetat, la Lupeni, ceea ce a declarat si cu ocazia conferinsei “CEO Survey – Perspective economice si tendinte pe piata fortei de munca din Romania in 2012”, organizata de Ziarul Financiar si PwC, si anume  ca acest Cod al Muncii  creeaza multe probleme.

“Este un act normativ care a generat si genereaza in continuare abuzuri. O persoana care este data afara nu primeste nici o motivare prin care eventual sa se poata adresa instantei. A crea o protectie pentru angajat nu ar fi o piedica pentru mediul de afaceri si nici nu l-ar perturba”- a precizat Mariana Campeanu.

Ministru a mai spus ca Inspectia Muncii este ineficienta si va trebui facuta o analiza a activitatii acestei institutii, dar si a personalului.

In plus, ministrul considera ca actualul nivel al salariului minim pe economie este inadmisibil sa ramana asa si ca urmare, categoric va fi majorat.

Ileana Firtulescu