Zeci de copii de la 5 la 17 ani vin la Petrila în  aceste zile sã ia parte la seri de lecturã, alãturi fiindu-le tocmai autorii. Au citit, au inventat povesti si, la final, pentru cã totul se întâmplã în fosta minã Petrila, acum loc pentru activitãti culturale, va fi scoasã o carte ce va cuprinde chiar si schitele fãcute cu cãrbune din minã.
Totul face parte din proiectul denumit generic „Reutilizare adaptivã / scoalã de varã”, iar coordonatoarea acestuia ne spune cã a fost profund  impresionatã de modul în care au acceptat copiii invitatia.
„Avem ateliere de scriere  creativã cu Lavina Braniste, ateliere de ilustratie de carte, în cãrbune, cu Suzana Dan, iar rezultatele acestor douã ateliere vor fi montate într-o carte pe care o vom publica si o vom lansa si aici si la Bucuresti si va fi, practic, cartea acestei comunitãti. Este despre cum vede comunitatea de aici, prin explorarea personalã, cu propriile emotii, realitatea de lângã ea”, ne-a explicat Andreea Lãcãtus, coordonatoarea proiectului finantat de AFCN (Administratia Fondului Cultural Român).
Copiii au citit povesti despre personaje pe care le stiau si prezentã a fost chiar autoarea ciclului de povesti Rostogol, un porcusor, care, cu sigurantã va avea aventuri scrise si la mina Petrila, asa cum a promis autoarea, care i-a primit pe copii într-un cort ce se aflã si acum în curtea minei Petrila.
„Ne-am imaginat tot felul de povesti cu copiii si apoi le-am desenat într-un atelier amenajat de Suzana Dan, care a avut ideea de a ilustra totul în cãrbune. Le-am arãtat astfel copiilor ce se mai poate face cu cãrbunele, dat fiind cã suntem într-o fostã minã de cãrbune si am sters cu pâine. A fost distractiv si copiii au reactionat foarte bine. Au venit multi si îi asteptãm în fiecare zi la lectura performativã. Pânã acum a fost pe treptele de la Casa de Culturã Ladislau Schmidt si o datã în parc”,  afirmã unul dintre scriitori veniti aici pe viu, Lavinia Braniste, autoarea volumelor sub ciclul  Rostogol.
Copiii au citit povesti cum ar fi „Rostogol si vulcanii noroiosi”, „Ziua în care a fugit somnul”, de Victoria Pãtrascu si Apolodor si urmeazã Habarnam. Si asta nu e tot. Pentru cã, dacã cei mici  au parte de lecturi contemporane, cei mari sunt încã asteptati sã lege texte cu imagini si sunete.
”Avem un atelier de video-documentare si video –poem, unde asteptãm mai multi adolescenti si cu ei vom vedea cum se transpune un text în imagini. O sã pornim de la un interviu tehnic pe care ni l-a dat Cãtãlin Cenusã (n.r. Fost brigadier la minã si custode al Muzeului salvatorului minier), din care vom pãstra pãrtile strict tehnice si ne vom gândi cu ce le putem asocia în viata de zi cu zi. Vom gãsi asocieri de imagini, apoi, pe sunet, vom vedea cum relationeazã în altã parte. E un experiment, care reuseste sã facã educatie prin joc. Dãm o temã si nici nu stiu tinerii cã muncesc, lucru ce îi face sã rezoneze, fãrã sã stie”, a mai explicat Andreea. Sunt 10 zile, pânã în 25 august, când puteti merge la mina Petrila sã vã întâlniti cu cei care vã vor face plãcere.
De marti, ateliere continuã cu ora 9,30 dimineata, zi de zi, iar joi va fi ziua în care are loc proiectul „Reabilitarea spatialã si socialã a cvartalului Cap de linie Lonea”, coordonatoarea fiind  Georgiana Popescu. Sâmbãtã va fi o excursie în Colonia din Petrosani, coordonatã de Alexandra Dincã, iar Cristian Vanea vã invitã duminicã la drumetie. Întreg programul, la care sunteti invitati cu totii, îl gãsiti aici: https://www.facebook.com/events/646419969202152/
Diana Mitrache
Sursa foto Asociatia Incap