O statiune de interes local din judetul Satu Mare primeste aviz pentru scoaterea din fondul forestier a unor suprafete de teren, iar statiunea de interes national, Parâng, asteaptã de 5 ani o sentintã favorabilã în acest sens.
Municipalitatea de la Petrosani se judecã de 5 ani cu Romsilva pentru scoaterea din fondul forestier a 46 de hectare de teren necesare pentru dezvoltarea domeniului schiabil din Parâng. Între timp, Guvernul a aprobat prin hotãrâre de Guvern  proiectul pentru aprobarea scoaterii definitive din fondul forestier national, cu compensare, a terenului în suprafatã de 5,4734 ha, din care 3,3360 ha proprietate publicã a statului, iar 2,1374 ha proprietate publicã a orasului Negresti-Oas, judetul Satu Mare, în vederea realizãrii obiectivului „Amenajare pârtie si sistem de înzãpezire al pârtiei – zona turisticã Luna Ses, jud. Satu Mare”. Înainte însã ca Executivul sã emitã hotãrârea de Guvern, Romsilva a avizat proiectul celor de la Negresti-Oas. Autoritãtile din Negresti-Oas au solicitat scoaterea terenului din fondul forestier prin compensare. Asta înseamnã cã edilii din Negresti-Oas ar trebui sã plãteascã  pentru teren. În schimb,  la Petrosani edilii solicitã scoaterea terenului din  fondul forestier cu titlu  gratuit, numai cã de 5 ani nu reusesc sã obtinã avizul Romsilva pentru rezolvarea acestei chestiuni.
Proces de 5 ani
Municipalitatea de la Petrosani se judecã cu Romsilva de 5 ani. Astãzi, Înalta Curte de Casatie si Justitie ar trebui sã se pronunte în litigiul dintre cele douã pãrti. De acest teren depinde dezvoltarea domeniului schiabil din Parâng. În anul 2013, municipalitatea de la Petrosani arãta cã “proiectul se desfãsoarã pe suprafete de teren cu regim juridic diferit: proprietatea publicã a statului, proprietatea publicã a municipiului Petrosani si proprietãti private”. Obiectivul de investitii urma sã fie amplasat si pe o suprafatã de 43,3641 ha aflatã în fondul forestier proprietate publicã a statului, în administrarea Regiei Nationale a Pãdurilor – Romsilva.  În perioada mai 2011 – aprilie 2012, între Primãria municipiului Petrosani si Romsilva s-a purtat o corespondentã referitoare la avizarea scoaterii definitive din  fondul forestier a unor suprafete de teren necesare pentru executarea proiectului “Dezvoltarea domeniului schiabil în zona turisticã Parâng”. Astfel, Primãria municipiului Petrosani a solicitat Romsilva emiterea avizului pentru scoaterea definitivã din fondul forestier  proprietate publicã a  statului a suprafetelor de 13,2455 ha, de 55,4807 ha, respectiv 43,3641 ha.  În anul 2012, reprezentantii administratiei locale de la Petrosani le-au solicitat celor de la Romsilva avizul pentru scoaterea definitivã din fondul forestier a suprafetei de teren 43,3641 ha. În acelasi ani, Romsilva a solicitat Directiei Silvice Hunedoara completarea documentatiei în sensul depunerii  documentelor referitoare la compensarea terenurilor forestiere. Primãria municipiului Petrosani a formulat în luna aprilie a anului 2012 chemarea în judecatã, aceasta fiind introdusã pe rolul Curtii de Apel Alba Iulia.  La data de 21  noiembrie 2012, Curtea de Apel Alba Iulia a pronuntat sentinta prin care a admis “în parte actiunea în contencios administrative formulatã de  reclamantul Municipiul Petrosani ” si a obligat Regia Nationalã a Pãdurilor – Romsilva sã emitã avizul pentru scoaterea definitivã din fondul forestier national, prin transfer din proprietatea publicã a statului în proprietatea publicã a municipiului Petrosani, a suprafetelor de teren  destinate realizãrii pârtiilor pentru practicarea  schiului, precum si a realizãrii instalatiilor de transport pe cablu aferente acestora, necesare pentru executarea proiectului “Dezvoltarea domeniului schiabil în zona turisticã Parâng”. Regina NAtionalã a Pãdurilor Romsilva a formulat recurs împotriva sentintei, dosarul fiind la acel moment pe rolul Înaltei Curti de Casatie si Justitie.
“Litigiul dintre Regia Nationalã a Pãdurilor – Romsilva SA si Primãria municipiului Petrosani privind emiterea avizului necesar scoaterii definitive din fondul forestier a suprafetei de 43,3641 ha si transferarea acesteia în proprietatea publicã a municipiului Petrosani a concurat la întârzierea lucrãrilor la acest obiectiv”, aratã un document al Corpului de Control al premierului realizat în urmã cu doi ani.  De atunci, dosarul s-a reîntors la Curtea de Apel Alba Iulia, unde sentinta a fost în defavoarea Primãriei Petrosani, iar acum litigiul urmeazã a fi solutionat de Înalta Curte de Casatie si Justitie.  Autoritãtile locale încearcã prin acest proces sã nu plãteascã celor de la Romsilva taxa pentru scoaterea din fondul forestier. Existã însã si o altã posibilitatea cea de a oferi la schimb un alt teren.
Monika BACIU