L a Aninoasa a avut loc, la finele acestei săptămâni, Campionatul Național de Tir cu Arcul și, printre cei peste 100 de sportivi veniți din toată țara, l-am găsit, pe sportivul invictus Eugen Pătru, un fost luptător în teatrele de operații din Afganistan. El este cel care va reprezenta România la Jocurile de la Tokyo.

La linia de tragere au stat aliniați zeci de sportivi, fiecare luând la țintă mijlocul panoului din fața lui. Sunt cei mai buni arcași ai României, iar printre ei l-am remarcat pe Eugen Pătru, el fiind cu tricoul pe care scrie Invictus, adică un tânăr militar care se vindecă astfel prin sport. Mi-a spus că nu se gândea niciodată că va ajunge să tragă cu arcul, dar că viața, după ce i-a luat, în cea de a doua lui misiune în Afganistan, camarazii, i-a oferit o asemenea șansă nesperată. Va fi în lotul României de la Tokyo. „Mă bucur foarte mult că sunt aici, că m-am calificat la Jocurile Paralimpice de la Tokyo. Îmi doream foarte mult să ajung aici, că mă antrenez pentru această olimpiadă de 3 ani de zile. Era obiectivul meu, dar a venit și pandemia, a durat mult, ne-a pus multe frâne și acum mă bucur că am prins unul dintre cele 4 locuri pentru Tokyo, două pe turneul european și două pe turnelul internațional”, a spus Eugen Valentin Pătru, sportiv Invictus.
Toți sportivii de la Tir cu arcul sunt absolut disciplinați, tragerile se fac în liniște, iar sportivii invictus, fiecare cu problemele pe care a încercat să le depășească, se disting de la distanță. Au reușit să răzbească și la fel a făcut și Eugen.

„Am două misiuni în Afganistan. În cea de a doua a fost accidentul în care camaradul meu Claudiu Constantin Vulpoiu și-a pierdut viața, iar comandantul de pluton și-a pierdut o mână. Este destul de dureros. Cu toate că noi simțim că ne-am făcut treaba acolo și am ajutat localnicii să nu stea cu frica de talibani”, a rememorat sportivul.
A rămas cu probleme la ambele picioare, dar, la fel ca toți ceilalți, regretă ce se întâmplă acum în Afganistan.
„Sincer, îmi pare rău, pentru ei, dar, din păcate, nu mai avem ce să facem. Sper că tot efortul depus de noi să îi ajute. Noi i-am învățat să își facă puțuri, fântâni, să deschidă școli pentru că sunt în urmă rău, dar acum, rămâne să vedem ce se va întâmpla. Nu știu”, spune fostul militar.
Experiența de pe front, în țara cu mult praf și un război ce pare să renască din nou după retragerea trupelor coaliției, l-a făcut să aleagă tirul cu arcul, ca pe un medicament. „Sincer nu credeam că voi ajunge vreodată la tir cu arcul. Dacă mă întreba cineva acum 7 ani, sigur spuneam că nu. Nici nu știam că e probă olimpică. Mă uitam la Olimpiadă la atletism. Am intrat, însă, în proiectul Invictus în 2016, în decembrie. Atunci, camaradul meu, Ionuț Butoi mi-a propus să vin și la tir cu arcul. Am încercat și, după două zile, m-am îndrăgostit. Eu mă dusesem în proiect pentru înot, dar având probleme la ambele picioare mi-a fost foarte greu. Și, după accident, am rămas cu o sensibilitate la frig, iar apa trebuia să fie caldă în bazin. La tir cu arcul mă mai îmbrac și e mult mai ușor”, spune Eugen Pătru.
La Campionatul național de la Aninoasa au venit peste 100 de sportivi de la mai toate cluburile din țară, iar 5 dintre ei sunt la arcul olimpic și 7 la compound.
Eugen Pătru pleacă în august la Tokyo și va fi reprezentantul României la acest Jocurile Paralimpice de acolo. Se pregătește temeinic, iar campionatul de la Aninoasa a fost pentru el un bun antrenament înainte de olimpiadă.
Diana Mitrache