La medic, mai ieftin ca la frizer

„Stiti cât este o consultatie, la medicul de familie? 14 lei si un pic. Cât costã un tuns? Este înjositor!”, a început povestea protestului de la Bucuresti, dr. Constantin Gheorghiu, vicepresedintele Colegiului Medicilor de Familie din judetul Hunedoara, care oferã consultatii pacientilor sãi din Valea Jiului.
Medicii de familie din toatã tara au protestat miercuri la Bucuresti, iar cei din Valea Jiului au fost însotiti chiar de pacientii, care s-au sãturat sã fie trimisi de la specialist la medicul de familie si invers. Medicii au arãtat cum, pentru o consultatie, unui medic fãrã specialitate i se deconteazã 10,89 lei de persoanã, unui medic specialist 12,1 lei si unui medic primar doar 14,52 lei de persoanã consultatã. Si asta, în conditiile în care si un frizer ia mai mult la o sedintã. Tocmai de aceea, consultatiile vor fi oprite total, dacã nu se ajunge la o solutie favorabilã si dacã, atunci când semneazã contractul-cadru, medicii de familie nu sunt consultati.
„Luni, va fi o nouã rundã de întâlniri între reprezentantii Guvernului, primul ministru si, reprezentantii nostri. Dacã nu se rezolvã aceste probleme, este foarte clar cã punem parafele jos. Închidem cabinetele, eventual, vom merge pe privat”, a mai precizat medicul Gheorghiu.

Medicii de familie urmeazã sã semneze la 1 ianuarie noul contract cu casele de sãnãtate. Au spus ce nu le convine, iar dacã nu le vor fi luate în calcul toate criteriile, îsi fac cabinete private. Medicina de familie nu va mai fi ceea ce stim cu totii, iar bolnavii  vor plãti totul. De la consultatie, la medicatie. Asta, pentru cã personalul le va pleca în spitale, unde salariile au crescut.
„Trebuie sã ridicãm salariile, cã altfel, migreazã asistentele  în spitale, unde salariile au crescut cu 25%. Asta, ca si cum noi nu am face parte din acelasi sistem”, a conchis dr. Constantin Gheorghiu.
Mitingul Coalitiei “Solidari pentru Sãnãtate”, la care au participat miercuri si medicii de familie din Vale Jiului, a fost cea mai amplã formã de protest a medicilor din perioada postdecembristã. Pentru prima datã, doctorii din toatã tara au iesit în stradã într-un numãr mare, ca sã cearã o finantare mai bunã pentru asistenta medicalã primarã si conditii decente de muncã.
Diana Mitrache

4 comentarii la „La medic, mai ieftin ca la frizer

 • 16 noiembrie 2017 la 20:22
  Permalink

  Doamnelor(domnilor) medici de familie,daca sunteti buni,nu mai stati cu mana intinsa,faceti-va cabinete private.Acolo se va vedea cat sunteti de profesionisti,in functie de numarul de pacienti care vor apela la dumneavoastra!Eu unul,dupa ce am fost ,,tratat” de catre medicul de familie vreo doua luni pentru o afectiune,situatia nu numai ca nu s-a ameliorat ci s-a amplificat!Am solicitat o trimitere la medicul specialist dar mi s-a spus ca nu e cazul!Atunci,am mers la un cabinet particular cu medic de specialitate,taxa 50 de lei,iar dupa trei zile de tratament am fost ca nou!Asa ca…

 • 17 noiembrie 2017 la 11:30
  Permalink

  Inchide-ti fratilor cabinetele !!!!!!! Macar stim o treaba !!! Deja sa ajuns acolo incit nimic nu va mai multumeste !!!! De parca noi,…ce-i multi o ducem de la foarte bine in sus …….Recurgem toti la ..selectie naturala ,si atunci in curind „vom avea o civilizatie mai infloritoare decit a lui Pericle „…..

 • 18 noiembrie 2017 la 13:38
  Permalink

  tinand cont ca unii dintre noi am platit o viata intraga asigurari de sanatate,si cei 14 ron este prea mult….majoritatea au o calificare minima si asistente cu scoli postliceale care nu stiu nimic ,,,in asa fel nici o sansa de progres,,,,,,probabil sunteti multi dintre voi constienti ca daca va deschideti privat nu va mai calca nimeni pragul…..asa ca….nu ne impresionati, doar aroganta si bataie de joc cand stau la usa dumneavoastra

 • 18 noiembrie 2017 la 13:40
  Permalink

  asa bataie de joc….o adeverinta medicala pentru inceperea anului studentesc ,30 ron…nemernicilor, la vulcan se intampla

Comentariile sunt închise.