Desi pare absurd, costurile pentru transportul si depozitarea gunoiului menajer la Horezu sunt mai mici, în comparatie cu cifrele percepute de administratia de la Vulcan, care gestioneazã deponeul temporar de la Petrosani.

Asa se face cã administratia din Petrosani nu a renuntat încã de tot la transportul deseurilor spre judetul Vâlcea, iar primarul Tiberiu Iacob Ridzi spune cã singurii vinovati sunt consilierii din Petrila, din mandatul în care s-a refuzat constructia deponeului ecologic în acest oras al Vãii Jiului. „Preturile au crescut la deponeul din Petrosani. Noi avem contract si cu deponeul de la Horezu. O parte din gunoi o transportãm la Horezu, o parte la Petrosani. Asta este situatia. Am spus-o încã de acum 7 ani de zile, când cei din Petrila s-au opus sã construiascã acel deponeu de la noi. Aceastea sunt costurile, costuri care ne vor afecta pe toti”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.

Prin 2010, Consiliul Judetean Hunedoara propunea ca unul dintre deponeele ecologice ale judetului sã fie la Petrila, însã consilierii locali s-au opus cu vehementã. Au înaintat atunci ideea cã ei ar fi gãsit solutia unui incinerator. Actualul viceprimar Dorin Curtean, atunci city manager, declara pentru ziarul Ecomagazin cã

„A fost deja gasitã firma care sã realizeze incineratorul si s-a fãcut si asocierea. Existã o hotãrâre de consiliu în acest sens. Valoarea investitiei este de 67 de milioane de euro si se va realiza cu banii investitorului. Noi nu vom aproba niciodatã sã se faca groapã de gunoi la noi. Dacã vrea cineva din Valea Jiului, sã facã, dar la noi nu!”. (http://www.ecomagazin.ro/petrila-se-opune-categoric-realizarii-deponeului-ecologic/) Din pãcate, situatia are efecte acum si nici incineratorul nu s-a fãcut, desi interviul a fost dat în noiembrie 2010, iar Petrila este unul dintre orasale invadate de deseuri.  Asa cã autoritãtile locale încã duc gunoiul la Horezu, cã e mai ieftin. Tariful de  colectare, sortare, depozitare si transport  la  rampa Dâlja a deseurilor menajere este de 317,02 lei/tonã, în timp ce depozitarea lui pe rampa Horezu din jud. Vâlcea costã  293,71 lei/tonã.

Diana Mitrache