Tehnician si pugilist de exceptie, nea Eugen nu poate sta departe de ringul de box caruia i s-a dedicat o viata intreaga. Chiar daca are peste 70 de ani se intoarce in sala ca un adevarat cautator de talente.

Eugen Linta, chiar daca a muncit la mina, a luptat si castigat zeci de medalii intr-un sport in care curajul si onoarea erau principalele calitati ale unui sportiv. Isi punea manusile intr-o vreme in care sa practici un sport insemna doar pura pasiune, dedicare si nu avantaje financiare. Campionul european WBO la box, categoria semigrea Alexandru Lacatu?, un sportiv recunoscut in lume a fost pregatit de Eugen Linta. El i-a pus manusile in maini la clubul din Vulcan-Valea Jiului. Romania nu i-a oferit nimic lui Lacatus, a facut-o Spania. Pugilistul lui nea Linta si-a recompensat tara adoptiva cu o multime de medalii. Acum vrea sa se intoarca acasa si sa faca echipa cu nea Eugen.

Un afacerist din Valea Jiului vrea sa infiinteze o sectie de box si l-a convocat pe experimentatul tehnician la o discutie. „Nu pot spune cine este domnul care vrea sa deschida sala pentru ca nu este frumos vorbesc inaintea lui. M-a invitat la dansul si m-a intrebat daca mai vreau sa antrenez. Eu de abia astept. De doi ani de zile n-am mai antrenat daca in Vulcan nu a mai vrut nimeni sa sustina acest sport”, ne-a spus tehnicianul.

Sute de doritori

Eugen Linta spune ca si-ar dori sa faca echipa cu elevul sau ajuns celebru peste hotare, mai ales ca l-a anuntat ca se intoarce acasa. „Acum, de sarbatori vine in Vulcan. S-a saturat de strainatate si o sa vina pe la mine sa ma viziteze. L-am sfatuit sa devina antrenor, sa se intoarca aici si sa ma ia si pe mine pe langa el. Acum s-a intors roata, eu voi fi secundul lui”, mai spune Eugen Linta. Din mana lui au iesit multiplii campioni, tineri care au invatat de la fostul luptator ce inseamna disciplina si sa te dedici unui sport cum este boxul. Sunt campioni nationali si internationali cizelati de antrenorul din Vulcan, dar si arbitri internationali. „Din anul 2010 nu am mai antrenat. Imi este dor de sala. Am destui copii care vor, sunt foarte multi care au toate calitatile necesare pentru a deveni boxeri de renume. Am si fete care doresc sa faca box si daca va fi bine, in curand vom putea incepe antrenamentele”, mai spune tehnicianul.

A trait pentru box

Eugen Linta s-a apucat de box la scurt timp dupa incheierea celei de-a doua conflagratii mondiale, la Vulcan in Valea Jiului. Era tanar, puternic si dornic sa lupte. „In toamna lui 49 m-am apucat de box la mina Vulcan. Am boxat 17 ani, pana in 66. Din 1970 am intrat ca antrenor. Lucram si la mina in tot acest timp, am 34 de ani de subteran si nu m-am dat inapoi de la munca. Cat timp am fost boxer am fost la multe finale pe tara, am luat multe medalii. Cam 41 de meciuri si medalii am adunat in 14 ani de box. Am si pierdut, dar am pierdut onorabil”, spunea nea Eugen.

Valea – pepiniera pentru boxul romanesc

Era de neconceput ca o mina sa nu tina pe langa ea si un club de sport. Asa se face ca existau sectii de box si la Lupeni sau Petrosani. Campionatele intre mine erau aprige, iar la ele participau si cluburile similare din restul judetului, mai ales cel al siderurgistilor din Hunedoara. Desi sportivii nu primeau mai nimic pentru victoriile lor, in afara de recunoastere si respectul ortacilor, pentru ei era totul. „Nu se ducea nimeni pentru bani la box. Se ducea pentru sport, pentru placere. Adevarul este ca era dezvoltat pe vremuri acest sport. Valea a dat multi campioni, a dat si la categoria grea si super grea. Pe vremuri ajuta sindicatul, primarile, toti sareau sa dea o mana pentru ca sportivii sa faca performanta”, declara tehnicianul.

Palmares

In afara celor peste 40 de medalii castigate cu sudoare si sange de cele mai multe ori, Eugen Linta sa cizelat piese care astazi sunt staruri in acest sport. Alexandru Lacatu?, campion european WBO la box, categoria semigrea este unul dintre pugilistii „slefuiti” de nea Eugen. „Era copil cand i-am pus manusile in maini. Am vazut in ochii lui dorinta de a lupta, de a se dedica acestui sport. Daca nimeni n-a vrut sa-l sustina, a trebuit sa-si caute norocul in Spania”, povestea tehnicianul.

Antrenorul a dat boxului national si international si alti campioni dar si arbitrii internationali. Toti, fara exceptie au pornit din mana lui Eugen si au ajuns sa pe culmile gloriei in strainatate pentru ca la ei in oras si in tara n-au fost ajutati. Mihet Nicolae a ajuns arbitru international de box, Daniel Zdranca anternor la un club foarte mare din Italia, insa sunt si alti medaliati cu titluri continentale si internationale care s-au stabilit in Canada ori Germania, numai in Romania nu.

Maximilian Ganju