[ Județul Hunedoara va avea încă un cetățean de onoare ]

C onsilierii județeni vor dezbate în ședința ordinară din luna decembrie proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de „Cetățean de Onoare al Județului Hunedoara” doamnei Cosana Vinca – „Tezaur uman viu”, cântăreață neprofesionistă de muzică vocală tradițională.
”Posesoare a unei memorii remarcabile, a învățat mare parte a repertoriului în casa părintească, unde tatăl său pregătea ceata de colinde a feciorilor satului și de la femeile adunate la șezătoare. Legat de cântecele ritual funerare, de mireasă și colinde, linia melodică, textul și tehnica de execuție sunt moștenite de la înaitași. Doamna Cosana Vinca își manifestă creativitatea cu inovații la nivelul textului sau al melodiei, păstrând tiparele motivice și melodice tradiționale”, arată CJ Hunedoara.
Cosana Vinca este considerată de specialiști a fi ”cel mai valoros rapsod popular din Ținutul Pădurenilor”, ea fiind desemnată în acest an ”Tezaur uman viu”. Cosana Vinca s-a născut în data de 24 februarie 1933 în satul Cerișer.
Programul „Tezaure Umane Vii”, implementat de Ministerul Culturii prin Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, urmăreşte salvgardarea, păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Vizează identificarea şi recunoaşterea la nivel naţional a celor care sunt creatori şi păstrători ai valorilor tradiţionale şi care fac, prin talentul şi efortul lor, dovada caracterului excepţional al performării, fiind capabili să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma şi cu mijloacele tradiţionale nealterate, contribuind astfel la asigurarea viabilităţii acestuia în cadrul comunităţilor.
Monika BACIU