Douã documentare de exceptie despre istoria adevãratã a României sunt prezentate gratuit în aceste zile în toate cinematografele, iar realizatorii s-au aflat si la Petrosani.
Spun cã ne învatã astfel sã aflã istoria aceea ce nu ne-a fost liberã niciodatã, din documente si interviuri memorabile. Ascultãm vocea Reginei Maria, sau urmãrim un interviu de exceptie cu Regele Mihai, iar totul va fi reflectat în viitor, pentru cã John Florescu va da o bursã unui copil de exceptie de aici. A fãcut-o si tatãl sãu în urmã cu 20 de ani, iar noi acum am regãsit unul dintre bursieri, la Petrosani.
Cele douã filme documentare sunt în cinematografe si nu numai, pentru cã realizatorii lor spun cã au dus proiectiile, în mod gratuit, în orice loc au fost primiti. Noi nu am stiut foarte bine istoria familiei regale a României si aceasta este singura noastrã sansã de a afla adevãrul. „Maria, Inima României” este un documentar în care îi auzim la propriu vocea reginei, iar „Rãzboiul Regelui” ne redã, printre altele, un impresionant interviu cu Regele Mihai. Totul în cel mai potrivit moment.
„În 2020 este un an aniversar, pentru cã se împlinesc 100 de ani de la încheierea  Tratatului de pace de  la Trianon, în care, practic, frontierele României moderne s-au definitivat oficial. S-a întâmplat în iunie, la Paris, chiar în 1920, iar acest tur national se realizeazã în premierã. Vorbim despre douã filme istorice, cu intrarea liberã, la nivel national si nu  mergem doar în cinematografe, ci chiar în case de culturã, fabrici si uzine. Am fost si la Zalãu într-o fabricã, sau la Cãlãrasi, ori la Sinaia, unde Regina Maria a spus lucruri importante pentru tarã si, la vremea aceea, în Primul Rãzboi Mondial, a creat noua societate în care suntem si azi. Sunt douã filme istorice din Epoca Modernã a României. Vorbim despre o istorie care reflectã viitorul, dar în cãrti a fost scoasã de cãtre cenzura comunistã”, ne-a spus Dan Drãghicescu, producãtor asociat al celor douã filme documentare.
Dar vizita la Petrosani este si despre promovarea unor burse. Acum 20 de ani, 6 copii au plecat de aici în SUA cu burse, iar un altul va fi selectat acum.
„Noi am venit aici ca sã prezentãm filmul si, copiii cu talent vor fi lansati cu burse sã plece în SUA. Noi vrem sã selectãm o persoanã inteligentã, bunã la scoalã si care sã fie cu un caracter deschis, maturi, sã nu se teamã sã plece în America si care stie limba englezã ”, a adãugat si John Florescu, realizatorul filmelor, dar si cel ce va da bursa pentru un copil talentat.
Acum douã decenii, din Petrosani, în 1999, pleca cu o bursã sustinutã de Radu Florescu, tatãl lui John Florescu, tocmai cel care astãzi se ocupã de Caritas, Alexandru Kelemen. John a si spus cã a avut mânã bunã, iar Alex recunoaste cã a învãtat, în primul rând, cã scoala te aduce acolo unde meritã.
„Am avut aceastã oportunitate, mic fiind, si datoritã faptului cã m-au interesat douã lucruri: în primul rând scoala si apoi limba englezã, care mi-a plãcut mult. Sunt onorat cã am fost selectat si a fost o  experientã extraordinarã pentru dezvoltarea mea ca si persoanã, ulterior, iar acum mã bucur cã John a venit în Valea Jiului, cã lanseazã acest proiect cãtre comunitate si cã voi face parte dintre cei ce îl vom desemna pe copilul ce va pleca acum de aici, ca sã învete multe lucruri despre ce înseamnã sã faci parte din astfel de proiecte”, a explicat Alexandru Kelemen, director Caritas Valea Jiului, unul dintre bursierii de acum 20 de ani.
Un alt tânãr de la noi va fi selectat pentru a pleca în SUA, iar experienta va fi una memorabilã. John Florescu vorbeste despre acest plan ca fiind unul pe care tatãl sãu l-a lãsat prin testament, dar ne invitã sã îi urmãrim documentarele, pentru cã doar asa vom sti adevãrul despre România.
Diana Mitrache