„Jobul perfect – iluzie cu sens unic”

A.N.I.T.P. şi O.L.X. au lansat o campanie de informare asupra riscurilor şi implicaţiilor fenomenului traficului de persoane, la care cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă se pot expune printr-un singur „click”.
În perioada 23.03 – 19.06 a.c., A.N.I.T.P. şi O.L.X. derulează campania online de prevenire a traficului de persoane „Jobul perfect – iluzie cu sens unic”, intensificând transmiterea mesajului anti-trafic în mediul online.
Campania urmăreşte creşterea gradului de informare şi a capacităţii de autoprotecţie a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, prin transmiterea unor informaţii şi recomandări utile în procesul analizării diferitelor anunţuri.
Mesajul campaniei este „Informează-te! Poţi fi la un click distanţă de a deveni o victimă a traficului de persoane.” şi reprezintă o atenţionare cu privire la importanţa informării şi verificării prealabile a unei oferte de muncă, pentru evitarea potenţialelor pericole ce pot surveni din acceptarea acesteia.
Mesajele anti-trafic ale campaniei sunt transmise prin intermediul platformei OLX şi în mediul Facebook.
Traficul de persoane constituie o încălcare gravă a drepturilor şi libertăţilor omului, având ca scop principal exploatarea acestuia şi profitul de pe urma acţiunilor sale, desfăşurate în mod forţat.  Cererea pentru serviciile ”oferite” de către victimele traficului de persoane rămâne ”motorul” care acţionează întreg angrenajul de elemente ce fac posibilă recrutarea şi exploatarea victimelor, aceasta fiind  reprezentată de angajatorii aflaţi în căutare de forţă de muncă ieftină sau de utilizatorii de servicii sexuale.
Folosindu-se de accesul cotidian la spaţiul online (site-uri, platforme, reţele de socializare) şi de avantajul anonimatului, traficanţii pot urmări activitatea potenţialelor victime şi pot iniţia mult mai uşor interacţiuni cu acestea, sub forma unor prietenii, relaţii, oferte de muncă sau alte tipuri de promisiuni, ce odată acceptate, vor deschide calea spre exploatare.
Traficanţii vor profita întotdeauna de lipsa de informaţie, de disperarea pentru găsirea unui loc de muncă sau nemulţumirea privind nivelul veniturilor, de credulitatea, spiritul de aventură sau inconştienţa persoanelor pe care le vor transforma în victime.