“Jiul Petrosani – 95 de ani” / Si-a venit ziua revansei!

Douã sãptãmâni mai târziu, miercuri 2 octombrie 1974. Zi rece de toamnã, dar bunã de fotbal. Presa localã inventaria: “Minerii Vãii Jiului angajati plenar în marea întrecere”, “Abatajul – scoala oamenilor oteliti” sau “Extractia de cãrbune în perscpectiva vitorului cincinal”,  erau titluri care ne sufocau.

La televizor “se dãdea”, seara, “Festivalul cântecului ostãsesc” sau filmul artistic “Fisura” cu Bette Davis. Dar si, culmea un meci în direct, de la ora 15:00, din Cupa U.E.F.A., Steagul Rosu Brasov – Besiktas Instambul, preferat de TVR celui dintre Jiul si Dundee United. În fine, la cele douã cinematografe din Petrosani rulau “Mamã vitregã” la cinema “7 Noiembrie” si “Cojocelul fermecat” la cinema “Republica”.

10.000 de oameni veniti din toatã Valea Jiului umplu la refuz, înainte cu o orã de începerea meciului, micile tribune ale vechiului stadion “Jiul” (acum Parcul “Carol Schreter”), asistând la un meci senzational.

Jiul porneste furibund, neluînd în calcul handicapul de 0-3 în Scotia si deschide scorul în min. 15: combinatie G. Stan – Libardi, mingea ajunge la Bela Rozsnyai care îl învinge pe portarul McAlpine.

Rozsnyai si Libardi fac ravagii în preajma careului scotian, venind astfel si golul 2-0 în min. 34: Libardi executã un sut de la 22 deviat în corner executat de Rozsnyai si reluat de Gogu Tonca, cu capul, în plasã! Spre stupoarea generalã, în min. 55 cel mai bun jucãtor de pe teren, Libardi este schimbat cu Fildiroiu! Atacul nu mai functioneazã în conditiile în care Gigi Multescu si Al. Nagy nu sunt în cea mai bunã zi, Stoichitã joacã timorat, Tonca se accidenteazã si este schimbat cu C. Musat se joacã tot mai confuz…

Si astfel se spulberã un vis, Jiul fiind foarte aproape de o calificare istoricã într-o fazã superioarã a unei cupe europene.

Genu TUTU