Jandarmeria Montană survolează munții din Hunedoara pentru a identifica locurile de aterizare, în cazul în care turiștii ar ave nevoie de ajutor. Sunt sprijiniți de echipaje aeriene din județul vecin și ne spun că astfel, pe viitor, există șanse mult mai mari pentru a ajuta rătăciții, ori accidentații.

La finele acestei săptămâni, efective de jandarmi montani din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara în cooperare cu efective din Unitatea Specială de Aviaţie Caransebeş, din cadrul M.A.I., desfăşoară zboruri de recunoaştere în zona aflată în competenţa structurilor montane de jandarmi.

Pe timpul activităţilor, în fiecare dintre cele două zile, alături de piloţi jandarmii survoleazăzona munţilor Retezat şi  zona montană din Valea Jiului. De ce fac asta ne explică chiar ei:„Am avut situații în care am cerut sprijin aerian și am și beneficiat de sprijinul unui elicopter al Inspectoratului General de Aviație, de la baza din Târgu Mureș, pentru că nu era atunci constituită baza din Caransebeș, care acum este cea mai apropiată de noi. A fost o acțiune în Parâng, unde un turist ceh s-a răsturnat cu motocicleta”, a spus Nicolae Răducu, purtător de cuvânt al IJJ Hunedoara.

Pentru astfel de situații sunt căutate și acum zonele de aterizare. Și asta, mai ales că accidentații pot fi în râpe din care pot fi scoși doar în acest fel. De altfel, chiar și atunci când vremea nu era una prielnică, jandarmii spun că au găsit soluții  să salveze accidentații, din aer.

„Situația inedită a fost că, deși elicopterul venise după coordonatele GPS, nu putea să aterizeze întrucât era un plafon de nori. Deja se pregătise locul în care urma să aterizeze, iar resturile vegetale îndepărtate au fost un bun suport pentru a face un foc, iar fumul emanat a fost calea pe care elicpterul a depășit plafonul de nori și elicopterul a aterizat. A fost o acțiune reușită”, a mai precizat Nicolae Răducu.

Jandarmii montani de la noi, care fac parte din cea mai mare structură de acest fel din țară, sunt specializați în astfel de acțiuni, iar survolările din aer nu fac decât să le arate care sunt cele mai bune locuri pentru aterizare, atunci când este nevoie.

Peste 170 de persoane au fost salvate cu ajutorul elicopterelor  Inspectoratului General de Aviație al M.A.I. în ultimii ani.

Elicopterele sunt din ce în ce mai prezente în sprijinul salvatorilor montani, dovedindu-și eficiența prin reducerea substanțială a timpului de răspuns la solicitări, precum și prin capacitatea de a interveni în zone montane abrupte, inaccesibile sau greu accesibile salvatorilor montan

Diana Mitrache