Din teribilism si sãrãcie, tineri si bãrbati cu ghiocei la tâmple ”muncesc” pentru a fi Spiderman-Omul pãiajen, pentru a fura sau pentru a muri. Avem si noi, cei din Valea Jiului, unul în Colonia Petrosaniului. E vai de el, dar altul nu-i! Cum totul are un început, e posibil sã mai auzim de el.

Filmele cu eroi, care sunt înzestrati cu puteri supranaturale pentru a lupta cu rãul din lume, i-au inspirat pe multi tineri zbanghii care cred cã totul este posibil pe lume, dar si pe unii ”care au dat în mintea copiilor”. Doar cã majoritatea au deviat de la scopul binelui omenirii si au folosit metodele lui Spiderman-Omul pãiajen pentru a instra undeva: în Cartea Recordurilor sau în locuintele cetãtenilor.

Multi si-au curmat viata imitând eroul cãtãrãtor, iar altii si-au încheiat rolul dupã gratii.

Avem si noi, cei din Valea Jiului, un Spiderman al nostru. Vai de lume, ce e drept. O filmare proastã, ca si prestatia protagonistului, filmare postatã pe youtube în urmã cu câteva zile, înfãtiseazã un Spiderman jalnic, un adolescent teribilist care, de la etajul patru al unui bloc din Colonia Petrosani, coboarã pe peretii acestuia traversând ferestrele locatarilor si casa scãrii S-a descurcat oarecum, dar a ratat aterizarea de la etajul I, ceea ce se poate numi noroc, pentru cã aceastã ratare se putea produce la etaje superioare. Dar asa o fi început si eroul de film pentru ca în final sã-si cultive fortele supranaturale.

Sigur, antrenamente de acest tip au fãcut si tinerii, si chiar cei cu ghiocei la tâmple, care au imitat vestitul personaj si au ajuns dupã gratii sau au murit…

Nu vã culcati pe-o ureche, Spidermanii furã tot sau mor!

Ca urmare, nu vã culcati pe o ureche dacã locuiti la bloc, la un etaj superior. Nu, nu suteti în sigurantã. Mai bine încuiati ferestrele, chiar dacã sunteti în casã. Nu de alta, dar unii hoti pot fi oricând un Spidermen care vã furã fiind în casã si nici nu stiti de unde sã-l luati.

Asa s-a întâmplat la Fãgãras, unde un tânãr a urcat pânã la etajul trei, a intrat pe geamul unui apartament si a furat o geantã si alte bunuri. A urcat folosindu-se de tevile de gaz care sunt amplasate în exteriorul clãdirii. Odatã intrat în casã, Omul pãianjen si-a descoperit si valente de om invizibil, conform pãgubitilor. Proprietarii nici nu l-au vãzut pe hot. Potrivit acestuia, oamenii stãteau linistiti si se uitau la televizor. Politistii au descins la locuinta tânãrului, care riscã sã facã acum 3 ani de puscãrie pentru furt calificat.

Escaladarea unui bloc de 10 etaje fãrã echipament special este atribuitã doar lui Spiderman, zic scepticii. Dar figura i-a reusit si unui un tânãr din Galati. Drept recompensã, ar putea primi ani grei de puscãrie. Bãrbatul si-a folosit neobisnuita aptitudine pentru a sparge zeci de locuinte din care a furat aparaturã, mâncare, bani etc.

Un alt tânãr, de 18 ani, din Târgu Jiu, cunoscut sub porecla de Omul Paianjen pentru cã se catãra pe blocuri, pe orice constructie înaltã, a avut parte de un sfârsit tragic. A murit electrocutat dupã ce s-a urcat pe un stâlp de înaltã tensiune în urma unui pariu pe cinci lei. Îsi dorea sa intre în Cartea Recordurilor.

Om pãianjen a fost si un bãrbat de 62 de ani si nu poarta cunoscutul costum al eroului de film pentru cã nu-l avantaja, dupã spusele sale. În schimb prefera sã intre prin locuintele severinenilor si sa fure tot ce era de valoare, escaladând balcoanele. Omul si-a gãsit vocatia la bãtrânete si s-a îmbogãtit cu vreo 10 dosare penale pentru furt calificat.

Un alt Om pãianjen, din Sibiu, de 26 de ani, a furat instalatia sanitarã si vesela din apartamente cãtãrânduse pe burlane si designul clãdirilor.

La Timisoara, un alt bãrbat, 36 de ani, care vãzuse filmul de succes Omul pãianjen, si a recunoscut cã-i plãcea la nebunie, a iesit la furat fãrã prea mult succes pentru cã nu avea veleitãti de om care merge pe pereti. Când n-ai talent, n-ai!

În schimb, existã si oameni pãiajen cu carte de muncã, asa cum sunt alpinistii urbani, utilitari, industriali sau cum s-or numi acestia functie de locul si domeniul în care presteazã. Acestia o fac profesionist si cu echipamentele speciale aferente.

OMUL PAIANJEN Ep. 2 – Vedeta din Colonie

Ileana Firtulescu