Cinci ore a durat întâlnirea la care au venit specialisti ai Platformei Europene pentru Regiunile Carbonifere în Tranzitie, la care au participat primarii din Valea Jiului, dar si reprezentanti ai Consiliului Judetean, ai Prefecturii si oameni de afaceri din zona noastrã.
S-a vorbit despre posibilitãtile de accesare la proiecte ce ar putea fi plãtite, iar ideea centralã este aceea a unui program similar cu cel ce a fost aplicat în Delta Dunãrii, finantãrile aici fiind de jumãtate de miliard de lei prin Programul Operational Regional.
„Guvernul României are în intentie, asa cum a zis reprezentanta de la Ministerul Fondurilor Europene, sã facã în Valea Jiului un ITI, o zonã de dezvoltare integratã, asa cum este ITI Delta Dunãrii, pentru urmãtorul exercitiu financiar. Asta, dacã vor obtine aprobarea de la Bruxelles ”, a precizat, la finalul întâlnirii, Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Mai mult, dacã tot au venit aici, expertii europeni au subliniat si cã extractia cãrbunelui nu mai poate fi o prioritate, iar despre asta a vorbit si primarul din Petrosani. „Ni s-a spus foarte clar cã Europa nu se întoarce din drum pentru reducerea emisiilor de carbon si reducerea procentului în economia nationalã a ceea ce înseamnã energie pe cãrbune, pânã în 2050. Ni s-a spus cã se doreste reducerea cu 80 -90% a energiei pe cãrbuni, iar eu i-am zis cã deja Valea Jiului si-a depãsit planul, cã energia pe huilã nu e nici 2% din ceea ce înseamnã cosul energetic  si ne-am cam fãcut temele. Tocmai de aceea, am concluzionat cã ar trebui luate niste mãsuri în ce priveste acest impact social si economic”, a mai adãugat Tiberiu Iacob Ridzi.
Întâlnirea de la Petrosani vine între douã reprize ce au loc la Bruxelles, cea de acum un an si cea care va avea loc în 8 si 9 aprilie. Totusi, autoritãtile de la noi spun cã si Guvernul ar trebui sã se implice acum.
„Sã vedem ce putem face ca economia alternativã, fie cã vorbim de turism, de servicii, de productie de altã naturã, sã  fie încurajatã. Administratiile publice nu pot face, însã, singure asta. Problema Vãii Jiului este una nationalã. Nu noi, autoritãtile locale, am adus în anii 70 zeci de mii de oameni în Valea Jiului. De asta spun cã, împreunã cu guvernul trebuie gãsitã solutia”, a mai adãugat Tiberiu Iacob Ridzi.
Miercuri, la Petrosani au venit  trei reprezentanti ai Platformei Europene pentru Regiunile Carbonifere în Tranzitie, care sunt în Comisia Europeanã, la Directia Generalã pentru Energie si cea pentru Dezvoltare Regionalã, care au discutat despre proiectele ce ar putea sã aibã viitor. Asta, în conditiile în care în Delta Dunãrii, model pe care vrem sã ãl urmãm, în intervalul martie 2018 – martie 2019, prin mecanismul financiar ITI Delta Dunãrii, s-au semnat 138 de contracte de finantare, cu o valoare totalã de 527,88 milioane de lei.  Proiectele vizeazã investitii atât în sectorul public, cât si în cel privat, în domenii precum: cresterea competitivitãtii  mediului de afaceri,  valorificarea patrimoniului etnografic nord-dobrogean, modernizarea drumurilor judetene
Diana Mitrache