6Lupta pentru 4 miliarde euro dintre Ministerul Sãnãtãtii si Casa Nationalã de Asigurãri de Sãnãtate omoarã spitale si oameni. În douã sãptãmâni, Ministerul a comunicat douã proiecte de ordine care se bat cap în cap si care au bulversat angajatii si conducerile spitalelor din Valea Jiului.

Desi recunoaste cã nu existã bani, ministrul promite suplimentãri pe care nu le poate da si amenintã cu intrarea în insolventã dacã managerii de spital fac datorii, adicã dacã trateazã oameni în lipsa banilor de la CNAS si Minister…

Douã spitale municipale din Valea Jiului au avut probleme mari cu plata drepturilor salariile si cu cheltuielile aferente unor astfel de institutii, respectiv Spitalul Vulcan, unde situatia a fost acutã, gravã, si Spitalul Lupeni care luptã din greu sã se mentinã pe linia de plutire în conditiile unor ordine si regulamente haotice din domeniul sãnãtãtii.

Ca sã deconteze, te împing sã cheltui triplu

În Anexa 17 a Contractului Cadru cu Casa nationalã de Asigurãri de Sãnãtate (CNAS), NU se fac deconturile serviciilor din cadrul serviciilor de primiri urgente de la spitalele municipale, doar dacã persoana care a venit la urgentã este internatã. Adicã dacã doctorii rezolvã cazul tratând, de exemplu un accidentat, pe care îl cos, îi administeazã medicatie, îi prescrie retetã, dar nu-l interneazã cazul nu este decontat de CJAS, deci omul este asigurat. Se deconteazã doar dacã acesta va fi internat, dar asta însemnã mult mai multi bani cheltuiti din fondul spitalelor pentru cã se adaugã pe lângã medicatie si cheltuielile hoteliere, adicã tot ce tine de gãzduirea pacietului. Practic cheltuiala poate fi triplã, în conditiile în care Ministerul atrage atentia spitalelor sã se strãduiascã sã nu facã datorii, desi acesta recunoaste cã nu sunt bani pentru a deconta conform criteriilor stabilite, tot de el, serviciile spitalicesti. În aceste conditii cum s-o dai s-o scoti la capãt??

3 paie, la 7 mãgari!

6-1“Fondurile alocate sãnãtãtii sunt departe de a fi multumitoare, sunt departe a acoperi necesarul. Si când vorbim de necesar, sã nu ne gândim a avea o situatie exceptionalã, ci a avea o situatie normalã. Cred cã mai avem mult pânã la normalitate, important este sã vrem sã ajungem acolo. Dar pentru asta trebuie sã nu mai avem arierate. Dacã nu vor mai fi datorii, atunci vom da mai multi bani la salariati, la medicamente si materiale sanitare, sã facem servicii mai bune pentru cetãteni si sã dãm mai multi bani pentru investitii”, a mai spus ministrul, la întâlnirea de miercuri cu liderii Sanitas. Pe de altã parte, Ministerul spune cã nu are o seamã de atributii pasând pisica în curtea CNAS, care face deconturile în baza contractelor cu spitalele.

La nivel judetean, negocierile sumelor contractate se fac pe…sãrãcie. Adicã împart banii ca în zicala cu 3 paie la 7 mãgari.

”Ei recunosc cã nu au banii necesari pentru a aplica metodologia si criteriile stabilite cu CNAS. Am fost la negocierea contractului si cu CJAS, dar ce sã negociezi? Ei au o sumã de bani, insuficientã, pe care trebuie s-o gestioneze. Noi nu-i acuzãm de rea vointã pentru cã ei aplicã formula pe banii respectivi, care sunt putini. Cei de la CJAS nu pot ascunde asta. Aceastã negociere este ca si cum trebuie sã intri într-o cooperativã si îti pune pistolul la tâmplã si spun cã ai intrat de bunã voie” – a declarat presedintele Consiliului de Administratie a Spitalului Municipal Lupeni, Gabriel Lungu.

O rdine ale ministrului, care nu se pot aplica, bulverseazã personalul spitalicesc

Acelasi ministru al Sãnãtãtii, Eugen Nicolãescu, a recomandat liderilor Sanitas reuniti la Bucuresti, miercuri, la Consiliul National, “sã stea cu ochii” pe managerii spitalelor, ca sã nu mai facã arierate, avertizând cã unitãtile sanitare, dacã tot vor acumula datorii, ar putea sã intre în insolventã.

Pãi el zice si el stricã! Chiar ministrul sãnãtãtii bulverseazã personalul spitalicesc cu comunicate aberante referitoare la o redresare a finantãrii, pe care ”acum o vezi si nu e”.  Cum? Inducând personalului spitalicesc faptul cã existã bani dar conducãtorii de spital ar fi de vinã, dar de fapt banii nu vin niciodatã. L-am întrebat pe acelasi presedinte CA al Spitalului Lupeni, cum e cu acele comunicate postate pe site-ul ministerului, care se contrazic la mai putin de douã sãptãmâni. Adicã primul spune de o suplimentare, prin proiect de ordin, cu 25% a sumelor fatã de cele din 2012, apoi un altul care reduce suplimentarea la 10%, dar care nu se mai pot aplica retroactiv…

”Da, pe data de 22 aprilie a fost postatã o comunicare care vorbea de un proiect de ordin al ministruluui prin care sã se suplimenteze cu 25% sumele comparativ cu anul 2012, pe ideea cã se stia acest lucru. Dar în 22 mai a expirat acest termen. Proiectul avea aplicabilitate cu data de 1 aprilie. Deci nu se mai poate face acest lucru, retroactiv. Pe data de 15 mai, Ministerul Sãnãtãtii a postat un alt comunicat prin care recunoaste nemultumirile din teritoriu pe aceastã temã, a sumelor pentru contracte, si precizeazã cã nu el are atributii în acest sens, ci CNAS. S-a stabilit o comisie de mediere, dar ministerul nu si-a desemnat reprezentantul. Practic totul pare ca o luptã între CNAS si Minister pentru putere sau bani, nici nu stiu, având în vedere cã este vorba de 4 miliarde de euro. Rezultatul este cã spitalele mor în tot acest timp. Pãrerea mea este cã acele ordine de 25% si apoi 10% de suplimentare a sumelor, nu vor fi deloc. Dar au indus oamenilor ideea cã spitalele vor avea bani si în fapt Ministerul nu a identificat aceste surse de suplimentare” – a declarat Gabriel Lungu.

Tot ce se întâmplã în sistemul de sãnãtate pare a fi o retetã sigurã de închidere a spitalelor si de exterminare a populatiei.

Ileana Firtulescu