Pentru aceastã editie, care se va desfãsura pe data de 14 Aprilie 2018, am ales sã invitãm la Deva un om extraordinar, care va cãlãtori peste 400 de kilometri pentru a ajunge la întâlnirea cu noi. Ion Cristian Roman este un taximetrist din Bucuresti care a ales sã ofere atentie copiilor care sunt pe paturile spitalelor sau celor cu nevoi speciale.
Povestea lui este extraordinarã si meritã cunoscutã, apreciatã si, mai ales, încurajatã. De aceastã data vã invitãm sã fiti parteneri în cadrul unei actiuni care se va desfãsura în spitalele de pediatrie de Ziua copilului. Rugãmintea este sã aducem fiecare o cãnutã plinã cu bomboane pe care sã o dãm invitatului, care, la rândul lui, le va oferi copiilor mai putin norocosi.
Totul a început cu o simplã initiativã în primãvara lui 2012 când taximetristul Ion Cristian Roman a dorit sã transforme o simplã cãlãtorie prin Bucuresti într-una specialã. Clientii primeau bomboane, puteau asculta o muzicã placutã sau puteau primi un tur inedit al Capitalei. Mai apoi taximetristul s-a gândit cã ar putea sã strângã cãrsi si jucãrii pentru copiii din spitale, urmând ca în fiecare sâmbãtã sã se meargã la Spitalul Clinic de Urgentã pentru Copii „Marie Curie”. În timp, sute de voluntari si donatori, parteneri în fapte bune, s-au alãturat în proiectele umanitare dedicate mamelor si copiilor din spitale!
Taxiul cu Bomboane este, de fapt, o metaforã. Este despre gesturi simple care se transformã în fapte bune, despre gesturi mici care pot schimba viata celor din jur. Este o metaforã despre faptele bune pe care le poate face oricine, pentru cã în acest taxi poate urca toatã lumea!Taxiul are acum  câteva curse cu destinatie deosebitã: spitalele de pediatrie si la scolile cu nevoi speciale din Bucuresti. Voluntarii  ajung acolo pentru a aduce zâmbete copiilor bolnavi, dar si celor cu  dizabilitãti. Cu alte cuvinte, Taxiul cu Bomboane este ecologic, functioneazã cu dragoste, dragostea celor care aleg sã împartã timp liber, îmbrãtisãri si povesti, copiilor care au nevoie de sperantã si încurajãri. Voluntari de toate vârstele, cu diverse pregãtiri profesionale, din Bucuresti, dar si din strãinãtate, vin sã citeascã povesti copiilor din spitale, sau sã îi ajute pe cei cu dizabilitãti sã îsi gãseascã un drum în  viatã, stima de sine  si sentimentul de utilitate.
Ion Cristian Roman, un taximetrist din Bucuresti, îsi petrece timpul liber citindu-le povesti copiilor internati în sectiile de pediatrie din spitalele bucurestene, oferindu-le dulciuri de sãrbãtori sau ducându-i pe micutii cu nevoi speciale sã vadã marea si sã se bucure de spectacolul delfinilor de la complexul muzeal din Constanta. Ion Cristian Roman a devenit cunoscut în urmã cu câtiva ani, dupã ce clientii sãi primeau câte o bomboanã la sfârsitul  cursei. „Aveam întotdeauna buzunarele pline cu bomboane pentru cã nu voiam sã le dau bani cersetorilor din intersectii. Cum treceam pe Unirii, copiii strigau: «A venit masina cu bomboane» si de aici a plecat ideea „Taxiului cu bomboane“, povesteste el.  Pe lângã bomboanele pe care le împãrtea, taximetristul avea pe bancheta din spate si în portbagaj o multime de cãrti pe care le oferea clientilor sãi care se puteau bucura de ele în timpul cãlãtoriei. „La un moment dat, de  8 Martie, o tânãrã a  primit o ciocolatã si un roman, în valoare de 20 de lei, în timp ce cursa fãcea doar 7 lei“.  Bãrbatul care a  schimbat conceptul de taximetrist este inginer de profesie, dar a recurs la aceastã meserie din nevoie. Taximetria nu este o vocatie, spune el, dar, dupã ce a trecut prin douã situatii de crizã, când tot ceea ce a investit în  afaceri a pierdut, a fost nevoit sã apeleze la aceastã solutie, ca sã se întretinã. Dupã ce a adus  zâmbete în rândul clientilor din masina sa, Ion Cristian Roman s-a gândit cã poate sã facã mai mult. Asa cã a intrat în spitalele de copii,  pentru a le aduce o bucurie si celor care nu puteau ajunge la el. Pe lângã cadourile pe care le dãruieste de sãrbãtori, cu ajutorul voluntarilor, a introdus conceptul de „Searã de poveste în  sectiile de pediatrie“. Proiectul Asociatiei „Taxiul cu bomboane“ a debutat în 2014 si de atunci, de trei ori pe sãptãmânã, între orele 19.00 si 21.00, el si voluntarii sãi merg la copiii internati în spitalele bucurestene si îsi petrec câteva ore  alãturi de micii pacienti.
„Proiectul se deruleazã la trei mari spitale din Bucuresti: Spitalul Clinic de Urgentã pentru Copii «Grigore Alexandrescu», Spitalul Clinic de Urgentã pentru Copii «Marie Curie» si Institutul National pentru Sãnãtatea Mamei si Copilului «Alfred Rusescu», dar si la Constanta, Drobeta Turnu Severin si, în curând, la Galati. Numai în Bucuresti am o echipã de peste 100 de oameni care vin sã le citeascã povesti copiilor“, spune bucuresteanul. Câteodatã ajunge singur la spital, voluntarii find implicati în alte activitãti. La chemarea sa au rãspuns oameni de diferite profesii: avocati, medici, asistente medicale, casnice, dar si corporatisti. Taximetristul spune cã micutii bolnavi au nevoie de povesti, dar nu numai de atât. „Cei mici au nevoie de noi, de povestea noastrã, de dragostea noastrã. Poti sã le citesti dintr-o carte de telefon si ei te ascultã.
Într-o searã, le-am citit dintr-o carte de geografie si au fost la fel de interesati ca si atunci când le-am spus aventura printesei de gheatã“, mãrturiseste Ion Cristian Roman. Copiilor le plac foarte mult si ghicitorile, iar din recuzita lui Roman nu lipseste niciodatã o astfel de carte. El spune, cã, la un moment dat, un manager al unei unitãti medicale l-a chemat si l-a întrebat: „Domnule Roman, nu stiu ce le spuneti seara cã a doua zi dimineata, copiilor le ies mai bine analizele“. La început, îsi aminteste el, era aproape singur. „În primul an, am ajuns la un spital cu  portbagajul masinii plin  cu portocale si am fãcut multe drumuri de la intrare pânã pe sectii cãrând câte o lãditã cu fructe. În al doilea an, am dat un anunt pe Facebook cã am nevoie de voluntari si s-a adunat în fata spitalului o mare de oameni“, îsi aminteste el. Ajutat de sponsori, a reusit sã facã mai multe proiecte pentru cei mici. De Paste, a initiat proiectul „Un pui de pernã pentru un pui de om“, multi copii internati în spitalele din Bucuresti cu lunile primind o pernã pe care sã doarmã. Dacã este 1 Iunie, este „Cãnuta cu bomboane“, iar de Crãciun – „Ciorãpelul cu bomboane“. În august, înaintea deschiderii  scolilor, copiii primesc rechizite, dar si o cãnutã cu bomboane, pentru ca trecerea de la vacanta de varã la prima zi de scoalã sã nu fie atât de tristã. Cum copiii au nevoie de atentie din partea  noastrã nu doar de  sãrbãtori, taximetristul a decis cã trebuie sã facã mai mult. Asa s-a nãscut proiectul „De vorbã cu delfinii“. Lunar, elevii unei scoli speciale din Bucuresti sunt adusi pentru o zi la Constanta, unde viziteazã Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii, urmãresc un spectacol cu delfini, viziteazã acvariul si fac o plimbare la malul Mãrii Negre. Recent, bucuresteanul a fost însotit în excursie la Constanta de copiii de la Scoala  gimnazialã specialã nr. 5 din Bucuresti. 35 de copii s-au bucurat de spectacolul oferit de Chen-Chen si  Ni-Ni. Cei doi delfini de la complexul din Constanta au smuls ropote de aplauze de la copiii cu nevoi speciale, care îi vedeau pentru prima datã.  Pentru exemplul sãu de dãruire, pentru modul în care a ales sã apere viata ca valoare supremã, vã propunem sã ne întâlnim cu acest om sufletist si sã-i spunem cã-i multumim pentru ceea ce ne oferã din prea plinul sufletului sãu. Sâmbãtã, 14 Aprilie 2018, ora 11.00, doamnul Ion Cristian Roman vine sã-l întâlnim. Aveti ocazia sã-l priviti în ochi, sã-i spuneti o vorbã caldã si sã fiti parte dintre cei care îi vor multumi oficial printr-o diplomã si un buchet de flori venind în centrul Devei, în Piata Victoriei. Cu aceastã ocazie vã invitãm si vã rugãm sã dãm o mânã de ajutor la actiunea „Cãnuta cu bomboane”. Haideti  sã aducem împreunã o cãnutã plinã cu bomboane pe care invitatul nostrum sã le ofere copiilor pe care o sã-i viziteze în spitale  de 1 Iunie.
Dan Terteci