Primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță susține că localitatea pe care o administrează ar putea avea parte de investiții suplimentare de milioane de euro.
Banii sunt puși la dispoziție din Fondul pentru Tranziție Justă în ”Strategia de Dezvoltare a Văii Jiului” elaborat de compania de consultanță PricewatehouseCooper cu finanțare integrală de la bugetul Uniunii Europene. ”Am discutat foarte mult cu experții de la firma de consultanță angajată de Uniunea Europeană și am speranța că, într-un final, documentul cu care ne vom prezenta în fața organismelor financiare europene pentru finanțarea unor proiecte, fie dedicate municipiului Lupeni, fie integrate, cu aplicabilitate pentru toate regiunea Văii Jiului, va fi unul capabil să atragă finanțări. Ați văzut că și după protestele din luna februarie ale minerilor, s-a discutat foarte mult despre această oportunitate de finanțare a unor proiecte dedicate Văii Jiului, ca fiind o soluție pentru viitorul economic și social al regiunii. Cert este că, până acum, noi, cei din administrația locală, ne-am făcut datoria și am avansat direcțiile pe care le vedem viabile pentru viitor, așa cum am avansat și câteva proiecte de dezvoltare locală punctuale, despre care vom avea ocazia să vorbim în perioada următoare. Desigur, eu îmi doresc acum ca această Strategie pentru Valea Jiului să fie una optimă din toate punctele de vedere astfel încât ea să nu se intersecteze cu alte proiecte pentru care noi deja avem în vedere accesarea de bani europeni sau pentru care deja am înaintat proiecte pe axele de finanțare europeană deja deschise în România”, spune primarul Lucian Resmeriță.
În elaborarea ghidurilor de finanțare pentru accesarea Fondului pentru Tranziție Justă, primarul Lucian Resmeriță susține că ar trebui să se aibă în vedere o cotă de cofinanțare locală cât mai mică sau chiar asigurarea cotei de cofinanțare nu din bugetele autorităților locale, ci de la bugetul de stat pentru ca autoritățile locale să aibă posibilitatea să depună proiecte cât mai mari. ”Noi insistăm foarte mult ca partea de cofinanțare a proiectelor pe acest program special destinat regiunilor miniere în tranziție să fie una suportabilă pentru autoritățile locale. Altfel, degeaba avem la dispoziție sute de milioane de euro, dacă ni se solicită o cotă de cofinanțare locală de la 40-50 %, pentru că nu vom avea acești bani și nu vom putea accesa banii europeni. Înțelegem perfect facilitatea acestui fond pentru zona noastră, însă fără ajutorul statului român nu vom putea face mare lucru”, explică Lucian Resmeriță.
Strategia pentru dezvoltare economică, socială și de mediu a Văii Jiului poate fi consultată inclusiv la sediul Primăriei Municipiului Lupeni , biroul Registratură, zilnic în intervalul orar 7,00-13,00, precum și pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene – link-ul https://mfe.gov.ro/initiativa-valea-jiului/, pe siteul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor – link-ul:

http://www.mmediu.ro/categorie/strategia-pentru-tranzitia-de-la-carbune-avaii-jiului/303, precum și pe site-ul primăriilor Petroșani (www.primariapetrosani.ro); Lupeni (www.primarialupeni.ro); Uricani (www.orasuluricani.ro); Aninoasa (www.primariaaninoasa); Petrila(www.orasulpetrila.ro); Vulcan (www.e-vulcan.ro). Comentariile şi propunerile scrise pot fi trimise la sediul titularului şi la sediul Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, din B-dul Libertăţii, nr. 12, sector 5, Bucureşti, sau la adresele de e-mail valea.jiului@mfe.gov.ro, și evaluare.impact@mmediu.ro .