Pian de ultimã generatie pentru elevii sectiei de muzicã a Scolii Gimnaziale IG Duca din Petrosani. La sfârsitul anului trecut, Casa Pro Urbis a organizat o galã a copiilor talentati, galã în cadrul cãreia a avut loc si o strângere de fonduri. Alãturi de cei de la Casa Pro Urbis au venit si reprezentantii municipalitãtii de la Petrosani care au completat diferenta de bani necesarã pentru achizitionarea unui pian de ultimã generatie.

Acest pian electronic, a cãrui valoare este de circa 15.000 de lei, a fost donat sectiei de muzicã a Scolii Gimnaziale IG Duca din Petrosani.

“Mã bucur cã pianul a fost achizitionat si cu ajutorul nostru, al Asociatiei Casa ProUrbis. Anul trecut am organizat o galã a copiilor talentati unde am strâns în jur de 6000 de lei care au fost dati, printr-un contract de sponsorizare Primãriei Petrosani, iar municipalitatea a suportat diferenta pentru a fi cumpãrat acest pian”,  a declarat Eduard Wersanski, presedintele Casei Pro Urbis. Acum, copiii pot învãta sã cânte si la un pian de ultimã generatie.

“E un pian pe care cei de la Scoala de Muzicã l-au dorit foarte mult. Are si avantaje si dezavantaje. Aproape la toate concursurile la care ei participã cântã pe un astfel de instrument si era mai mult decât necesar sã putem sã îi ajutãm sã îl achizitioneze”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani. Cei mai încântati de donatia fãcutã de municipalitate si Casa Pro Urbis sunt elevii de la Scoala Gimnazialã IG Duca si profesorii.

“Acest pian înseamnã foarte mult. Noi ne-am dorit întotdeauna un instrument de calitate pe care sã se poatã desfãsura un recital, un concurs, orice. Copiii nostri talentati meritã un instrument bun, egal, care sã îi punã în valoare. Instrumentul face parte din ultima generatie a instrumentelor electronice, este usor de transportat si putem cânta în diverse locatii si putem valorifica talentul copiilor de la Scoala IG Duca”,  a declarat Adina Stan, profesor de pian la Scoala Gimnazialã IG Duca din Petrosani. Existã însã o diferentã între un pian clasic si un pian electronic. Sunetele emise de un pian electronic sunt metalice, însã acest aspect nu este neaparat un inconvenient.

“Diferenta între un pian electronic si cel clasic este cã la pianul electronic sunetul este usor metalic, dar la acest instrument se simte un pic mai putin pentru cã e din ultima generatie de instrumente. O problemã cu orice instrument electronic este cã dacã se ia curentul se ia si sunetul. Sã sperãm cã nu vom avea niciodatã astfel de evenimente neplãcute, câtã vreme pe un pian clasic se aprinde o lumânare si instrumentistul continuã sã cânte”,  a mai spus dacãlul.

Beneficiarii acestui pian sunt însã elevii, care deja au si interpretat mai multe arii.

“E foarte bine sã cânt la acest pian, îmi place cã iese frumos sunetul. Cânt de 4 ani la pian, am luat multe premii”, ne spune Tiago Cosma, elev. Pianul electronic a costat în jur de 15.000 de lei si acesta face parte dintr-o gamã superioarã. Un pian clasic poate ajunge si la sute de milioane de euro.

Monika BACIU