Investiție pentru conformare la mediu, la CMID Bârcea Mare

C J Hunedoara a demarat o procedură pentru proiectare și execuție pentru obiectivul „Montare puțuri și conducte de gaz aferente instalației de colectare a gazului de depozit din celula nr.1 a depozitului de deșeuri din CMID Bârcea Mare”.

898.130 de lei, fără TVA este valoarea contractului, iar ofertele se pot depune până în data de 18 august. La depozitul de deșeuri de la Bârcea, inspectorii de mediu au constatat o serie de neconformități. Necesitatea realizării puțurilor de biogaz în cadrul depozitului de deșeuri ecologic are la bază mai multe documente.
”Deficiența constă în eliminarea în aer a gazului de depozit generat în corpul depozitului de deșeuri, fapt ce contribuie la emisia gazelor cu efect de seră (GES) în atmosferă. Un alt aspect deficitar îl reprezintă nerespectarea condițiilor de operare a unui depozit de deșeuri ecologic privind capitolul de colectare și tratare a gazului de depozit – după ce stratul de deșeuri din corpul depozitului atinge o înălțime de 4 m”, arată documentul.
La nivelul județului Hunedoara, din anul 2017 este funcțional depozitul de Deșeuri Municipale situat în localitatea Bârcea Mare. Cantitatea depozitată în celula 1, potrivit documentelor CJ Hunedoara este de circa 218.666 tone.
In total, se vor executa 20 puțuri
pentru colectarea biogazului din celula A.
Monika BACIU