Investitia din Defileul Jiului – blocatã de instantã

Amenajarea hidrotehnicã din Defileul Jiului a fost  blocatã de decizia Instantei, care, luni,  23 octombrie a respins recursul energeticienilor, ca nefondat, decizia fiind una definitivã.  În fapt, Curtea de Apel Bucuresti a dat o decizie care salveazã Defileul Jiului, o arie protejatã  natural, asa cum spun ecologistii, de la dezastru ecologic. În acelasi  timp, decizia judecãtorilor opreste, cel putin  deocamdatã, lucrãrile a cãror valoare este de  200 de milioane de euro, bani investiti de Hidroelectrica din anul 2003, încoace. Este vorba de amenajarea hidroenergeticã a râului Jiu,
Cele douã baraje din Defileul Jiului ar distruge ecosistemul si asta sustin toti ecologistii, inclusiv cei care au actionat si  în instantã firma  constructoare si care acum au câstig de cauzã.
Pânã acum au fost investite sume uriase în aceste douã amenajãri de pe teritoriul judetului Hunedoara si cea de pe Gorj. Cifrele aratã cã lucrãrile care au fost realizate sunt aproape gata si cã acum se mai fac doar lucrãri de echipare si montare a instalatiilor în centrale. Pânã în data de 31. 12. 2016, valoarea totalã a lucrãrilor a fost de  619.837.480 de lei, devizul total general fiind de peste 100 de milioane de euro. În afara celor  douã tunele din defileu, investitia este completatã de un baraj cu microhidrocentralã amplasat la Livezeni, la intrarea în defileu, care permite  acumularea unui volum de apã de 130.000 mc,  precum si de o centralã suprateranã echipatã cu 3 grupuri Francis, pentru un debit total instalat de 36 mc/s, si putere instalatã de 40,5 MW. Complexul energetic, dacã va fi  vreodatã finalizat, va avea o capacitate anualã de 259 GWh.
Diana Mitrache

3 comentarii la „Investitia din Defileul Jiului – blocatã de instantã

 • 24 octombrie 2017 la 19:01
  Permalink

  De ce tot scrieti de sume uriase, nu va este rusine? Se compara aceste sume cu valoarea inestimabila pe care o reprezinta Jiul, tumultuosul rau de munte? Daca ganditi asa, de parca v-ati vinde si mama, de ce v-ati facut jurnalisti?

 • 24 octombrie 2017 la 19:50
  Permalink

  oare nu era normal sa se stie de la inceput ce efecte ar avea si sa se stabileasca de atunci ce se face…nu sa arunci cu o groaza de bani pe apa jiului degeaba…

 • 24 octombrie 2017 la 23:14
  Permalink

  Dar aici nu au o problema cei de la Garda de Mediu? cu termocentralele sunt tare vocali.Mineritul inchis,distrugerea defileului ok,nu?si astfel dintr-un foc distrugem tot ce inseamna Valea jiului si natural si economic sau ce a mai ramas.

Comentariile sunt închise.