Investitia de miliarde, de la Cimpa, va fi înapoiatã Primãriei Petrila, fiind inutilã

”Aceastã statie de epurare nu a functionat niciodatã, iar noi plãtim pentru a o pãzi, deci este pe cheltuiala noastrã. Nu am înteles de ce s-au aruncat atâtia bani pe apa sâmbetei , de ce a construit-o primãria fãrã s-o foloseascã vreodatã…. Dar vom înapoia  curând respectiva statie Primãriei  în momentul când vom face jonctiunea cu partea cealaltã a retelei de canalizare si în acea situatie statia va dispãrea… Cât priveste investitia inutilã de zeci de miliarde, fiecare sã rãspundã pentru faptele sale” – directorul SC Apa Serv Petrosani, Costel Avram.

În sedinta Consiliului Local Petrila, de la sfârsitul lunii august, primarul orasului, Ilie Pãducel, a transmis prin consilierul PNL, prezent la sedintã,  directorului SC Apa Serv Petrosani, Costel Avram, sã punã în functiune sistemul de canalizare din Cimpa. De precizat cã Statia de epurare aferentã canalizãrii a fost predatã SC Apa Serv anul trecut conform legislatiei, dar întreaga lucrare a fost efectuatã de cãtre Primãria Petrila, prin constructorul agreat SC Masa Adrigela SRL pentru suma de 50 miliarde lei vechi, cu sustinere financiarã guvernamentalã. Potrivit primarului Ilie Pãducel investitia ce a costat aproape 50 de miliarde de lei vechi este beneficã. Primarul spunea cã sistemul de canalizare este functional, la fel ca si statia de epurare. Edilul sperã ca si restul populatiei din Cimpa sã se racordeze la sistemul de canalizare afirmând cã se vor cãuta solutii în acest sens. De precizat cã Statia de epurare si o mare parte a canalizãrii nu a functionat niciodatã. La retea s-au racordat foarte putini locuitori din Cimpa pentru cã lucrarea este prost fãcutã si pune la cheltuialã suplimentarã cetãteanul. Anul trecut, primarul Ilie Pãducel, explica public acest lucru:

„Pãrerea mea personalã e cã sunt bransati undeva la 25 la sutã dintre cimpeni. analizarea e deasupra nivelului locuintelor în câteva cazuri pe strada Republicii, de la Burdesti pânã la locuinta lui Rãduca, dar se pot gãsi solutii. Nu e vorba numai de pompã, poate fi si o conductã secundarã în spatele casei care sã se deverseze în conducta principalã”. Adicã încã o lucrare la lucrare!

3-1De ce Apa Serv, operatorul specializat, nu foloseste acest sistem pentru ca oamenii sã se poatã bransa la canalizarea construitã pe bani multi si de ce Statia de epurare stã pe cheluiala Apa Serv, în loc sã fie pusã în functiune?

”Aceastã statie nu a functionat niciodatã, iar noi plãtim pentru a o pãzi, deci este pe cheltuiala noastrã. Am dislocat cinci salariati de-ai nostri pe care i-am gãsit acolo… Nu am înteles de ce s-au aruncat atâtia bani pe apa sâmbetei , de ce a construit-o primãria fãrã s-o foloseascã vreodatã. Apa Serv fiind operatorul din zonã, a fost obligat s-o preia, conform OUG 7. Dar vom înapoia  curând respectiva statie Primãriei, mai precis  în momentul când vom face jonctiunea cu partea cealaltã a retelei de canalizare si în acea situatie statia va dispãrea, în sensul cã nu este necesarã. Vreau sã vã spun cã fosta RAAVJ avea în vedere canalizarea de la Cimpa, dar Primãria s-a angajat în aceastã investitie si se pare cã nu a comunicat cu cei specializati în domeniu, dovadã cã aceastã canalizare este deasupra nivelului locuintelor cetãtenilor. Asta este si cauza pentru care oamenii au refuzat bransarea pentru cã implicã alte lucrãri, care îi costã. Banii aceia dati pe statia care nu a fost folositã niciodatã puteau fi folositi în acest scop, spre exemplu. Repet, vom da înapoi acea statie, iar cetãtenii  din Cimpa vor trebui sã se branseze pentru cã în conformitate cu normele de  Mediu nu mai este permis sistemul vechi de canalizare si oamenii vor fi amendati. Cât priveste investitia inutilã de zeci de

miliarde, fiecare sã rãspundã pentru faptele sale” – a declarat directorul SC Apa Serv Petrosani, Costel Avram. Cu alte cuvinte, unde nu-i cap pentru colaborare si consultare, vai de… buzunarul cu bani publici ai Primãriei Petrila!

Ileana Firtulescu