Investitia de 65 de milioane de euro de la Paroseni poate deveni inutilã?

Complexul Energetic Hunedoara a realizat investitii de 65 de milioane de euro la termocentrala de la Paroseni pentru conformarea acesteia la cerintele de mediu, dar si pentru ca termocentrala sã asigure furnizarea agentului termic în toate localitãtile Vãii Jiului.
Investitia ar putea deveni inutilã în contextul în care numai municipiul Petrosani a mai solicitat furnizarea agentului termic abonatilor casnici.  Înfiintarea ADI Termoficare – un proiect nãscut mort În anul 2012 s-a propus înfiintarea ADI Termoficare. S-ar fi putut accesa fonduri europene pentru  modernizarea  magistralei. Numai cã anii au trecut, iar totul a rãmas la stadiul de discutii. SE Paroseni administreazã în prezent o retea de termoficare proiectatã pentru o capacitate de 35.268 consumatori de pe raza localitãtilor Petrosani, Vulcan, Lupeni si Aninoasa si preluatã (din decizia unor foruri superioare) prin PROTOCOLUL nr. 61012/ 23.06.1987 de la Regia de Termoficare (IGCL Petrosani), în conditiile în care numãrul beneficiarilor s-a restrâns astãzi la cca. 20% din  capacitatea initialã. Administrarea unei retele de termoficare atât de extinse si  învechite depãseste puterea de gestionare a producãtorului  agentului termic, astfel încât, în anul 2012, din initiativa prefectului de la acea vreme, Sorin Vasilescu, s-a lansat ideea “înfiintãrii unui operator unic care sã furnizeze locuitorilor Vãii Jiului agent termic în sistem centralizat” ca o  consecintã “a discutiilor purtate în ultima perioadã de cãtre  toate autoritãtile  si institutiile implicate în gestionarea aspectelor care tin de problematica socialã”
“Ideea a prins  contur si, în anul 2014, s-a materializat prin înfiintarea Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitarã (ADI) Termoficare prin intermediul cãreia urmau sã se gãseascã solutii pentru implicarea autoritãtilor locale în reabilitarea retelei de termoficare astfel încât furnizarea agentului termic sã poatã fi realizatã în conditii optime si sã redevinã accesibilã în toate localitãtile Vãii Jiului. Din pãcate, aceastã initiativã a rãmas si la aceastã orã la stadiul unor discutii axate pe perspectiva preluãrii de cãtre autoritãtile publice locale a magistralelor de termoficare, precum si întocmirea prin ADI Termoficare Valea Jiului a documentatiilor necesare pentru atragerea de fonduri nerambursabile si din alte surse, în vederea realizãrii lucrãrilor de investitii necesare  pentru modernizarea sistemului de termoficare din Valea Jiului în conformitate cu art. 18 din legea nr. 325/2006 – privind serviciul public de  alimentare cu energie termicã”, aratã Ministerul Energiei. Primãriile din Valea Jiului nu au dorit sã prea magistrala de  termoficare, motivând faptul cã nu au fondurile necesare pentru reabilitarea acesteia.
“Desi S CEH SA  si-a manifestat  permanent disponibilitatea cedãrii cãtre autoritãtile locale a magistralei de  termoficare în vederea accesãrii de fonduri pentru reabilitarea retelelor de transport si distributie, pânã la acest moment nu s-a initiat niciun demers legal în acest sens.  De asemenea, mai facem precizare cã pentru asigurarea  continuitãtii atât  producerii agentului termic cât si a functionãrii Termocentralei Paroseni, consumator al huilei extrase în unitãtile miniere din Valea Jiului, SE Paroseni a derulat investitii semnificative în cresterea eficientei si pentru conformare la cerintele de mediu în vigoare. Sucursala Electrocentrale Paroseni subliniazã încã o datã faptul cã instalatiile entitãtii sunt pregãtite sã furnizeze agent termic cãtre toate localitãtile din Valea Jiului cu conditia preluãrii magistralei de transport de cãtre autoritãtile locale, a reabilitãrii si rentabilizãrii acesteia”, mai aratã ministerul.
Monika BACIU

23 de comentarii la „Investitia de 65 de milioane de euro de la Paroseni poate deveni inutilã?

 • 10 mai 2018 la 20:32
  Permalink

  Se poate accesa fonduri europene nerambursabile pentru schimbarea tevilor de Termoficare de la Termocentrala Paroseni pana la usa apartamentelor si atunci va fi rentabila Termoficarea in valea jiului , Termocentrala Paroseni si Complexul Energetic Hunedoara va avea profit .

 • 10 mai 2018 la 21:04
  Permalink

  degeaba schimba tevile .oamenii au centrale pe gaz scoliile si gradinitele au centrale pe gaz ,romania va deveni in curand independenta in extragerea gazelor ,se va termina proiectul gazoductului din rusia asa ca sunt inutile investitiile pe baza de carbune,bani aruncati in vant ca sa numai vorbim se poluare

 • 11 mai 2018 la 00:54
  Permalink

  In urma investitiilor de la Paroseni centrala nu este eficienta. Asta ar cam trebui sa se stie. Produce energia electrica la un cost cu mult peste pretul pietei, iar termoficarea ii mai aduce o „gaura” consistenta la buget.
  Desulfurarea la un grup ineficient, care nu intra in piata, este complet inutila. By the book.
  Paroseniul poate supravietui doar cu ajutor de stat si cu carbunele pentru care a fost proiectat grupul.
  Carbunele este deja mai mult decat insuficient cu tendinta clara de a dispare complet (in 2017 grupul de la Paroseni a functionat doar cca. 2 luni din lipsa de carbune), iar ajutor de stat nu va primi.
  Desi unii viseaza la SIEG nu am nici cea mai mica indoiala ca nu va fi aprobat de catre CE niciun SIEG. Cine cunoaste situatia economica a CEH, constrangerile privind acordarea ajutoarelor de stat si nu se imbata cu apa rece stie si de ce.
  Sa urmarim evolutia lucrurilor si sa vedem.

 • 11 mai 2018 la 07:08
  Permalink

  esti prost

 • 11 mai 2018 la 09:10
  Permalink

  Dar si-a pus cineva intrebarea cita poluare aduc centralele pe gaz,insumate ??? Se tot vorbeste de incalzirea globala dar vad ca mai marii conducatori, nu au nici macar cunostinte elementare !!Sa nu mai vorbim de pretul gazului,care tot creste ,creste !!!……

 • 11 mai 2018 la 09:47
  Permalink

  Doar tipii documentati si destepti au contraargumente atat de puternice.

 • 11 mai 2018 la 12:09
  Permalink

  Ar fi de preferat sa se acorde o ordonanta la liber pe tot C.E.H. – ul sa poata sa plece din sistem cine vrea fiindca nu mai sunt atat de multi, pe cat cred altii, care mai vor sa ramana !!!

 • 11 mai 2018 la 14:31
  Permalink

  Si eu cred ca lumea s-a cam lamurit (evident nu toti, dar oricum majoritatea). E capat de drum. Nu are cum sa mai mearga.

 • 11 mai 2018 la 14:59
  Permalink

  de ce-l jigniti pe cel cu investitiile ???????

 • 11 mai 2018 la 18:20
  Permalink

  Certitudini are dreptate.Dar cum poti spune asta unora de genul cu investitiile ? Trist ca cei ce conduc azi sunt identici cu personajul amintit !

 • 11 mai 2018 la 22:17
  Permalink

  uroi , Isac , … este acelas prost care intreaba prin comentarii si tot el raspunde , mare prost mai esti

 • 12 mai 2018 la 22:31
  Permalink

  Termocentrala Paroseni produce energie electrica la un pret ridicat, peste pretul pietei, nu din vina proprie, ci pentru ca utilizeaza carbune de Valea Jiului de calitate proasta si scump, randamentul termic fiind astfel cu mult sub cel scontat! Dupa cate stiu eu, conform proiectului, termo Paroseni ar trebui sa arda carbune la o putere calorifica de cca. 4000kcal./kg. si arde carbune de Valea Jiului la o putere calorifica de cca. 32ooKcal./Kg. si sa mai adaugam ca si cantitatea de carbune este total insuficienta. In felul asta, cum sa dea randamentuil scontat? Puteau sa o retehnologizeze, nu japonezii, ci…..extraterestrii, ca tot cu randament subproiectat ar fi functionat in acest mod!

 • 12 mai 2018 la 22:56
  Permalink

  Termocentralele din Oltenia (Complexul Energetic Oltenia) ar trebui sa se inchida

 • 12 mai 2018 la 23:41
  Permalink

  Doctore, minerii nu se pricep la chestiile astea. Dar au pareri, stiu. Suntem o tara plina de specialisti fara rezultate. Pentru ca fiecare e specialist, dar nu pe specialitatea lui.
  Deci: calitatea combustibilului influenteaza direct randamentul cazanului, insa foarte putin. Sub 1% din randamentul cazanului, iar in ce priveste randamentul grupului cateva gcc/kWh, sensibil sub 0,5 %.
  Poti constata usor acest lucru daca analizezi randamentului cazanului prin metoda indirecta si cunosti pierderile din proiect ale cazanului. O sa vezi cat sunt de mici pierderile pe care le influenteaza. Calculul spune tot.
  Da, daca insuficienta carbunelui genereaza o sarcina redusa a grupului este influentat negativ randamentul.
  Un grup se proiecteaza pentru un carbune de baza, care are o anumita putere calorifica si pentru o limita inferioara si superioara a puterii calorifice, limite intre care se garanteaza randamentul grupului. Daca nu ma insel pentru Paroseni limitele de proiect ale puterii calorifice sunt 3300 kcal/kg si 3800 kcal/kg.
  Costul de productie al Paroseniului este influentat major de doua elemente: in primul rand datorita costului extrem de mare al huilei din VJ (fara suparare dar as putea crede ca in lume este unic) si datorita tehnologiei de producere a energiei electrice, adica a tehnologiei grupului. De fapt ar mai fi si o a treia cauza: o turbina neperformanta, pusa langa un cazan f. bun.
  Tehnologia de la Paroseni este o tehnologie care se inlocuieste peste tot in Europa (si nu numai). Sa nu credem ca daca vedem niste calculatoare in loc de butoane avem tehnologie de ultima generatie. Dupa tehnologia asta au urmat inca doua generatii de tehnologii si a treia este pe cale de a se maturiza. Nimeni nu mai investeste in modernizari ale acestei tehnologii. Se inlocuieste cu tehnologii mai noi cu randamente sensibil mai mari.
  Subiectul e pur tehnic. Nu polemizez. Nu ma intereseaza parerile nelipsite ale celor paraleli cu subiectul.

 • 13 mai 2018 la 00:31
  Permalink

  @”Cu respect” Da, mi-a placut foarte mult comentariul dvs. pur tehnic, venit in mod cert, chiar de la un specialist in domeniu! Si eu….. cu respect!

 • 13 mai 2018 la 09:38
  Permalink

  vezi ma cel cu investitiile Minerii vaii jiului s-au cum iti mai spui……baga si tu la cap o data

 • 13 mai 2018 la 16:52
  Permalink

  esti acelas prost

 • 13 mai 2018 la 16:52
  Permalink

  esti acelas prost

 • 13 mai 2018 la 16:53
  Permalink

  esti acelas prost

 • 14 mai 2018 la 17:14
  Permalink

  Tocmai tu esti acelasi prost, asta care !00% esti complet nebun, asta care te numesti „Valea Jiului” sau „Minerii vaii jiului” sau „Vivi” sau „Vecinul” sau……cum debiteaza mintea ta de dobitoc si care de mai bine de un an de zile, intoxici oamenii de buna credinta cu nerozii debitate de creerasul tau cat o nuca, adica investitii…..si schimbarea tevilor…..! Citeste si tu ma netotule comentariile pertinente ale celor competenti, care comenteaza la obiect si nu repeta la nesfarsit tampenii, ca un papagal ca tine si baga la cap! Stai, ca am uitat ca tu nu prea ai…..cap!

 • 14 mai 2018 la 19:45
  Permalink

  nu te supara dar vivi sau alti au dreptate ca esti prost , critici zona vaii jiului de invidie ca ai fost dat afara de la Mina ca esti puturos , betiv , …

 • 15 mai 2018 la 00:16
  Permalink

  ai uitat de wc-uri

 • 27 mai 2018 la 16:09
  Permalink

  Mai pisativa n cazan când sta?i la ?igare dac? se prea incingeeee un disponibilizat de la Mintia cu cea mai de a pula disponibilizare 2016

Comentariile sunt închise.