În două încăperi separate, la sediul societății de distribuție a apei din Petroșani, SC Apa Serv, am găsit mai mulți tineri care lucrau pe niște machete. Sunt circuite, ne-au explicat și, tot timpul au lucrat, au meșterit, au folosit scule și piese potrivite, iar, la final, ne-au arătat că circuitele lor sunt funcționale. Este cea mai bună dovadă că știu meserie.

Sunt elevi de la învățământul dual și vin de la Colegiul Tehnic Constantin Brâncuși din Petrila, dar, pentru că au ajuns în anul II de studiu și practică, se vede clar că se pricep.  Și, cu mai puține cuvinte, ne-au explicat ce fac ei acolo.

„ Mă pricep oarecum. Nu știu exact cum de sunt bun, am văzut că pot. E puțin complicat la început, dar apoi, e ok.  Aici este o schemă prin care pornim un motor. Am o schemă ce cuprinde o siguranță fuzibiliă trifazată, un contactor și un releu termic. Aveam schema și noi trebuie să alegem piese, materiale și să facem motorul să pornească”, a spus Valentin Marioane, unul dintre elevii buni care se pregătește să devină electrician.

„E importantă practica aici la Apa Serv. Învățăm mult mai ușor în practică. După ce înveți teoria, e mai ușor dacă o și aplici. Noi am învățat după schemă, Mai complicat e fără schemă. După ce mai avansezi, poți și fără schemă”, ne-a explicat  Emanuel Grunță, un alt coleg de banc al lui Valentin.

Specialiștii de la Apa Serv, care îi coordonează, spun că au fost uimiți să constate că acești tineri chiar încep să se priceapă, să se descurce foarte bine și au încredere că, la final, vor avea pe cine să angajeze. „Aici pornesc un neon, printr-un circuit electric și am o schemă de la care pornesc două becuri și am făcut totul cu o siguranță, iar pornirea o fac de la un întrerupător. A fost greu la început, dar ne-am obișnuit. Lucrăm mereu și repetâm și ajungem să ne pricepem. Nu făceam la școală așa ceva,  doar învățam doar teoretic”, a spus Ștefan Emanuel Gheorghiu, unul dintre elevii cei mai buni, despre care tuturii de la Apa Serv spun că este pregătit foarte bine și că va fi un bun electrician, pe care îl pregătesc să fie angajat aici.

Au învățat la Apa Serv tot ce știu, cu oameni care, ca și ei, au pornit de jos, iar practica i-a făcut să devină mai buni. A fost, însă, o pauză dată de întreruperea școlii în timpul pandemiei și asta o recunosc și elevii cursanți.

„ A fost destul de greu să ne reîntoarcem aici, neștiind mai nimic. Am uitat ce am făcut înainte, dacă nu am mai exersat, dar ușor, ușor, a devenit tot mai ușor. Aș putea lucra chiar în domeniul acesta”, a spus un alt cursant.

Proiectul în care sunt implicați acești tineri se face la inițiativa societății Apa Serv, care are nevoie de specialiști pe care altfel nu îi găsea. Tinerii au fost cooptați în acest proiect în urmă cu doi ani, iar acum se culeg primele rezultate de excepție.

Cel care se ocupă de ei, sub titulatura de tutore, pe timpul perioadei de practică, este acum inginer, dar le-a mărturisit tinerilor că și el, când a ajuns la Apa Serv, era simplu muncitor.

A urmat toate etapele și acum e printre cei mai buni din firmă.

„Aici sunt elevii din anul II de la colegiul din Petrila. Sunt 9 electricieni și 3 mecanici, care aici asimilează exact ceea ce învață în terorie la liceu. Noi le punem  cunoștințele în practică. Își aleg echipamentele, după ce le cunosc, le montează pe panouri și fac apoi finalul. Noi le respectăm, ca la liceu, partea teoretică și aici fac practica, iar așa înțeleg foarte bine. Pot să vă spun că ei sunt anul II, dar se vede o mare diferență față de primul an. Ar fi deja perioada în care noi îi putem chiar lăsa în producție. Nu vorbim de lucruri grele. Ei  știu schemele pe care i-am învățat și care sunt chiar instalațiile noastre din producție”, a spus Florin Ciucur, coordonator al proiectului.

Accentul în învățământ se pune acum cu preponderență pe învățămîntul de acest fel, pentru că toată lumea constată că nu găsim zugravi, mecanici, sau electromecanici buni, iar faptul că acești tineri învață la societăți care ar putea să îi și angajeze ulterior, este și mai convenabil. În plus, elevii primesc lunar o bursă, pe perioadele de practică și anume: 200 de lei de la Minisetrul Educației, Apa Serv, sau agentul economic, pune 200 de lei și primăria din Petrila alți 100 de lei.

Diana Mitrache