Inundaţiile au lăsat furnizarea apei pe un singur fir, până anul viitor

Ploile torenţiale au făcut o pagubă uriaşă celor de la compania de apă din Valea Jiului şi efectele încă se fac simţite. Operatorul a ajuns la faza în care proiectează o nouă magistrală şi, până va fi gata, populaţia din vestul Văii Jiului primeşte apă pe o  singură conductă, cea rămasă intactă.
Conducta luată de viitură la Valea de Peşti va costa Apa Serv nu mai puţin de 30.000 de euro, iar acum aceasta este în faza proiectării. Sunt firme specializate care fac acest lucru şi operatorul de apă dă asigurări că, atâta timp cât nu sunt avarii pe această conductă, alimentarea cu apă nu va fi întreruptă.
„Pe partea de Vest a Văii Jiului, situaţia este în continuare cumva la limită. Asta pentru că populaţia de aici este  alimentată doar pe firul 2. Suntem în faza de proiectare, atât pentru aducţiunea de 400 de metri, care este lucrul cel mai important pe partea de vest, dar şi pentru pilonul de susţinere a magistralei vechi, care şi el a fost deteriorat, din cauza vremii. E un pilon care stă de 50 de ani în apă, iar la ultima  inundaţie, chiar e risc în albia Jiului şi pentru ei”,  precizat Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului .  Peste 30.000 de  euro au estimat cei de la ape că îi costă numai conducta, fără piesele de cuplare, fără săpături, fără munca fizică, iar de la Prefectură Apa Serv a primit 2,269 milioane de lei, banii fiind pentru repararea conductei de la Apa Serv De altfel, lucrarea ar putea fi gata până la finele anului, pentru că este absolut necesar şi cel de al doilea fir de  alimentare.
„Noi sperăm ca, până la sfârşitul anului, să se facă acea aducţiune de 400 m, care nu este una uşoară, mai ales că este pe proprietăţi. Implică şi operaţiuni pe care le poate face doar un  constructor”, a mai adăugat Cristian Ionică, managerul SC Apa Serv.  Conducta a fost efectiv smulsă de viitură şi, odată cu ea, a fost dislocată şi staţia de pompe, care se afla în zona respectivă.
Diana Mitrache