Între nestiintã, fãcutul pe prostul si sindromul ”tãtucului comunist”

Cu ocazia unui nou traseu montan strãbãtut prin Parâng de presedintele României, Klaus Iohannis, si prima doamnã, Carmen Iohannis, s-au dezlãntuit comentariile multor locuitori din Valea Jiului, care reliefeazã cã nu se cunosc nici acum atributiile Presedintelui, dar si un accentuat ”sindrom al tãtucului” care le face pe toate, respectiv sã asfalteze drumuri, sã facã parcãri, sã creeze locuri de muncã etc., practic tot ce revine unui guvern, unei primãrii sau unui consiliu judetean. Cât despre surpriza de a strãbate zona, nu e deloc surprizã!

Când un presedinte al unei tãri, în cazul de fatã al României, vrea sã-si petreacã o parte din concediu strãbãtând la picior muntii Retezat si Parâng, asa cum a fãcut Klaus Iohannis la sfârsitul acestei sãptãmâni, planul este bine stabilit cu SPP, iar institutiile abilitate din teritoriu sunt anuntate din timp. Asa a fost si la Petrosani.

SPP a fost prezent cu cel putin o zi înainte pentru a monta echipamente de comunicatie care sã acopere zonele fãrã semnal avându-se în vedere cã presedintele României este si presedinte al Consiliului Suprem de Apãrare a Tãrii (CSAT), autoritatea investitã, potrivit Constitutiei, cu organizarea si coordonarea activitãtilor care privesc apãrarea tãrii si siguranta nationalã, si comandantul suprem al Armatei. Adicã presedintele nu-si permite sã-si închidã telefonul sau sã motiveze, în caz de urgentã, cã nu a avut semnal si nici sã schimbe trasee dupã capul lui pentru cã ar pune în dificultate oamenii SPP si ar pune în pericol institutia presedintelui. Practic, nu este un ”presedinte jucãtor” cum este numit în ultima vreme, ca o formã modernã, ”tãtucul comunist”…

Cât priveste întâlnirile cu cetãteni si pozele fãcute cu acestia, SPP verificã totul, mai ales aparatele de fotografiat, dupã care e liber la sedintele foto. Peste munti, la micã înãltime, survoleazã si aparate de zbor pentru a se avea o vedere de ansamblu a perimetrului în care se miscã un presedinte, asa cum a fost si în Parâng.

O parte a locuitorilor Vãii Jiului sunt convinsi cã e beneficã alegerea lui Klaus Iohannis de a poposi repetat în Parâng. Altii au dat dovadã, prin spusele lor, cã habar nu au care sunt atributiile unui presedinte dupã 27 de ani de la schimbarea regimului comunist. Practic, acestia au pretentia sã asfalteze drumuri, sã dezvolte zona Vãii Jiului, sã creeze locuri de muncã etc., adicã sã ia locul unui guvern, al primãriei si al Consiliului Judetean. Atâta i-ar trebui, cã ar fi pus ”la pãmânt”, pe bunã dreptate, de opozanti pentru cã încalcã prevederile legii fundamentale a tãrii – Constitutia.

Ce spun pe retele de socializare o parte a oamenilor dintre Jiuri cu privire la aceastã trecere a presedintelui prin Parâng:

”Foarte bine face cã vine dar sã nu rãmânã la stadiul ,,vizitã” ceva, locuri de muncã, investitori, etc.!!!!;  ”Wow… va înflori Valea acum…”;  ”Ceva trãsnete prin Parâng nu se aude????”;  ”Parângul este frumos dar Valea….?” etc.

Acesti oameni, firesc, îsi strigã supãrãrile si nu sunt putine, dar denotã lipsa de informare sau limitarea voitã a institutiei prezidentiale la gospodãrirea oraselor. Mai existã si o altã categorie de comentatori pe retelele de socializare, care au identificat la români un complex:

”Vãd cã avem complexul tãtucului. Dacã vine presedintele tãrii pe aici, oricare ar fi el, ne asteptãm sã creascã bunãstarea în urma pasilor lui. Suntem aproape o sutã de mii în Vale, dar asteptãm binele de la un singur om. Shit!”; ”Mã uit cã printre ãstia care înjurã sunt unii care nici în fata blocului nu îsi fac curat, unul a plecat de la 5 locuri de muncã, dar sunt plini de pretentii vor sã fie stersi si la cur si ei sã dea cu bericã”;  ”Haideti sã nu mai asteptãm, sã punem mâna si sã facem !”;  ”Cum stiti sã umblati pe Facebook deschideti dracu o paginã cu fisa postului de presedinte, de premier, de primar, de politist, de ce vreti voi ca sã nu mai vorbiti prostii si cereti la cei pe care i-ati ales sã-si facã treaba” etc.

Între nestiintã, fãcutul pe prostul si sindromul ”tãtucului comunist” nu e nimic de ales. Toate variantele sunt proaste.

Ileana Firtulescu

4 comentarii la „Între nestiintã, fãcutul pe prostul si sindromul ”tãtucului comunist”

 • 31 iulie 2017 la 19:14
  Permalink

  Valea jiului e un teritoriu unde oamenii simpli au fost indobitociti de minciunile penalilor resmerita nistor sau ceva mai in urma clanul ritzi

 • 1 august 2017 la 00:11
  Permalink

  Felicitari D-na Ileana, articolul e foarte bun, dupa parerea mea. S-ar putea sa fie in jur de 40-50% dintre cetatenii acestei tari, care cred ca in atributiile Presedintelui Romaniei intra, sa asfalteze drumuri, sa creeze locuri de munca, etc. Comenta pe facebook cineva, ca ciobanul care s-a pozat cu Presedintele ar fi SPP-ist. Inseamna ca avem niste SPP-isti foarte valorosi, multilateral pregatiti, care stiu sa tunda si sa mulga oi! Deci in acest context, lasand gluma la o parte, nu putem sa nu remarcam una dintre „calitatile” romanului, aceea de a face „scenarii” dintre cele mai deocheate!

 • 1 august 2017 la 12:29
  Permalink

  Adevarul. crud este ca Marele nostru „Ilici” a conceput Constitutia astfel incat „P”sa fie o „racla” cu moaste cu putteri miraculoase nestiute de Nimeni;In ce Tara s,a Mai pomenit ca un presedinte sa fie amenitat cu suspend area daca nu este de accord cu Hotia.Din pacate poporul nu stie sau nu vrea sa stie ca „P”in Ro.nu are puttere de decizie; Toate partidele au luat putterea pe minciuni si pomeni electorale,iar parlamentul e plin de ignoranti capabili de a vinde Tara in interesul lor. Valea v,a muri treptat ,ac.proces continuind inca f.multi Ani !Il felicit pe dl. Presedinte pt .peseverenta in lupta contra hotiei si in aducerea tarii pe o Cale Mai buna.Din nefericire varsta nu-mi permite sa Mai vad luminita de la capatul tunelului!

 • 1 august 2017 la 15:14
  Permalink

  Costy, doctore…, iar ai zis-o 🙂 ; fix asa este !

Comentariile sunt închise.