Î n cadrul podcastului „Liber la vorbe”, în cel de-al 88-lea episod, invitat a fost antrenorul Adrian Enășescu de la Jiul Petroșani, de unde am extras câteva idei.

Reporter: Domnule Enășescu, cum ați găsit Petroșaniul, echipa Jiul?
Adrian Enășescu: Despre Jiul se știau multe lucruri bune, pe aici trecând multe nume de antrenori și jucători de renume. Se poate spune că Jiul este un brand românesc, cu o Cupa României și palmares și vreo 40 de campionate în prima ligă.
Reporter: Da, așa este, alte vremuri…. Dar acum a venit la Jiul Adrian Enășescu, într-un moment nu tocmai prielnic.
Adrian Enășescu: Mai exact pe 23 octombrie 2023. Pentru mine a fost o provocare, știam că Jiul nu este în cel mai bun moment, deși a pornit cu patru victorii la rând. Am câștigat de două ori, împotriva Jiului, ca antrenor la Voința Lupac, dar echipa petroșeneană mi-a lăsat o bună impresie.
Reporter: De fapt, cine este Adrian Enășescu?
Adrian Enășescu: Sunt născut la Reșița în 1977, unde am făcut primii pași în fotbal cu antrenorul Nicolae Georgevici (n.n fostul fundaș al Jiului din anii ’60), apoi ca senior la Arsenal Reșița, F.C Drobeta Tr. Severin, Minerul Anina și la Universitatea Reșița. Sunt un reșițean get-beget. Ca antrenor, am început de la Liga a IV-a, cu Progresul Ezeriș, cu care am promovat în Liga a III-a, în 2020.
Reporter: Cum ați ajuns la Jiul?
Adrian Enășescu: Plecase Gabriel Radu după trei etape, am fost contactat de conducere și am acceptat imediat, încheind contractul cu Voința Lupac. Am văzut acel 3-4 la C.S.U II Craiova, mi-am făcut o idee, am văzut jucători buni. Am început bine la Șimian 0-0, am avut o echipă determinată. A venit jocul cu C.S.O Turceni, victorie clară, apoi au venit înfrângerile de la F.C.U II Craiova și Voința Lupac, care m-au afectat mult. În fine, ne-am revenit cu Gilortul Tg. Cărbunești, dar a urmat deplasarea de la Filiași…
Reporter: …1-7, un dezastru!
Adrian Enășescu: Da, așa e… Nu am pățit așa ceva în viața mea, pur și simplu nu îmi mai explic, ce s-a întâmplat. O apărare parcă împietrită. Eram convins că vom face un meci mare, dar ceea ce s-a întâmplat la Filiași, nu are nici o scuză. Un prim gol, luat cu latul la vinclu, al doilea de pe la 40 de metri, tot la vinclu, la al treilea, portarul nostru spectator, în fine, a fost un dezastru. Un vis urât de iarnă… Va trebui să tragem linie, sunt câteva fisuri mari. Vom analiza și vom decide ce măsuri să luăm.
Reporter: Deci, cam adio play-off….
Adrian Enășescu: Da, în situația actuală, greu de anticipat acest lucru. Repet, avem jucători valoroși, trebuie să mai întărim relațiile de echipă și să mai completăm lotul cu câțiva jucători. N-au nici un motiv să nu performeze, au toate condițiile, cu mult peste Liga a III-a.
Reporter: Publicul este foarte supărat, reacțiile sunt aduse la adresa echipei….
Adrian Enășescu: Au tot dreptul! Sper să fie un duș rece din care să ne revenim. Acum se întrerupe campionatul, până în martie, eu am convingerea că altfel vor sta lucrurile începând de la anul.

GENU TUTU