Interviu / De 35 de ani suporter, jucător şi antrenor. / Cosmin Kandut, mereu lângă Jiul!

De aproape 35 de ani, mai exact din 1985 Cosmin Kanduth (42 de ani) se află în ”suflul” jiului  fotbalistic. În prezent el se ocupă de grupele de copii de la stadionul ”Petre Libardi” din Petroşani.
Reporter: Cum ai apărut la fotbal?
Cosmin Kandut: Era prin 1985, m-am dus la stadion, aveam 8 ani şi îi admiram pe ”Piticul” Băluţă, Vancea, Lasconi, Szekely sau Gigi Mulţescu, o generaţie ce luptă să readucă Jiul în divizia ”A”.
Reporter: Apoi ai ajuns din suporter, jucător…
C. Kandut: Da, băteam mingea zilnic pe la ”Parângul”, în Aeroport, apoi pe la 11 ani am ajuns la Jiul, la grupa de copii a lui Teodor Trifa. Apoi cu domnul Adi Coşoreanu la grupa de juniori republicani, iar în 1994 am ajuns la tineretul Jiului cu antrenorul Mitică Marcu, în generaţie cu Petra, Teddy Mitrofan, Claudiu Ungureanu, Costel Botezatu, Vasilică Mihai. La echipa mare am ajuns în sezonul 1998-1999 sub conducerea lui Ioan Dosan, am lucrat apoi cu Marin Tudorache şi Gabriel Stan iar în 2001 am jucat un an la Parângul Lonea.
Reporter: Ai făcut un cuplu de perspectivă cu Gabi Apetrei…
C. Kandut: Aşa e. Apoi am ajuns la Minerul Lupeni ca cel mai… scump transfer între echipe din Valea Jiului, 17000 de mărci! Am renunţat la fotbal la 22 ani, în 2001, după un accident.
Reporter: Apoi?
C. Kandut: M-am ţinut de şcoală, am urmat cursurile de ed. Fizică a Universităţii ”Lucian Blaga” din Sibiu, cintinuând la Al. I. Cuza din Iaşi, revenind după 4 ani la pasiunea mea de-o viaţă fotbalul. Am fost cooptat de Tudorache şi Stancu la ProFotbal prima şcoală de gen în Valea Jiului. Era prin 2008… Am preluat juniorii judeţeni A1 la Jiul Petroşani, într-o perioadă grea cu care vom ocupa mereu locuri onorabile, de pildă, locurile 1 în 2016, 2017, 2019 şi 2020 cu două turnee semifinale naţionale sau la juniori B1, locurile 1 pe judeţ în 2015, 2016 şi 2017 cu participări zonale.
Reporter: Ai ajuns şi la echipa mare…
C. Kandut: Da, într-un moment greu, practic cu nişte copii în 2015-2016, am supravieţuit numai noi ştim cum… Am dus tot sezonul 2016-2017, terminând pe locul 9, tot aşa cu ”ce rămânea” de la juniorii A1 cu care eram mereu campioni. A fost tare greu, unii ne judecă greşit neştiind ce  eforturi s-au făcut. Jiul putea să dispară! Acum, la seniori, e bine, sunt cu Damian Militaru, nu ştim cum va fi finalul cu Covid-ul ăsta…
Reporter: Cum e acum cu copiii?
C. Kandut: Îmi place să lucrez cu cei mici, mai ales că în cinci ani am reuşit câteva rezultate bune. Mă deranjează că sunt unii care ignoră aceste performanţe, aşa cum sunt ele, la acest nivel, contestând pe la colţuri aceste reuşite mergându-se până la discreditarea mea. E dureros! În prezent, sunt cu Damian Militaru, la Şcoala de Fotbal ”Damian Militaru” Petroşani, unde avem peste 110 copii, cu vârste cuprinse între 5 şi 18 ani. Dorim să facem undeva, la mijlocul lunii august, un cantonament undeva în Banat, în funcţie de starea de alertă în România. Lucrăm bine într-o echipă Militaru-Kandut-Mugurel Radu-Coste-Ghiţan, sperăm să scoatem ceva în curând. 6-7 ore pe zi le dedic fotbalului, predau şi la Şc. ”Avram Stanca” Petroşani, îmi fac timp şi pentru familie, sunt mândru de tot ceea ce fac, cu mare dragoste şi pasiune. Sperăm să se lămurească cât mai repede şi cu COVID-ul ăsta, să ştim ce facem cu liga a IV-a. Cu toţii ne dorim să se vorbească despre Jiul cât mai bine.
A consemnat GENU TUŢU