Recent l-am întâlnit pe cel care a fost conducător (vicepreședinte, președinte) la Jiul Petroșani într-o perioadă a deceniilor trecute, Constantin Cătuți (69 ani). Iată ce ne-a spus:
Reporter: Costele dragă, bun venit la stadionul „Petre Libardi” (n.n. era la meciul amical Jiul-Viitorul Șimian)!
C.Cătuți: Mereu mă încearcă o stare emoțională când ajung aici, eu fiind de mai mulți ani în București. Nici nu se putea mai potrivit decât numele lui Petre Libardi pentru acest stadion. Un fotbalist excelent, un antrenor serios, într-adevăr, un simbol al Jiului.
Reporter: Ai fost legat o viață de Jiul…
C.Cătuți: Da, am început la juniorii echipei prin 1963, am jucat la „Tineret” până prin 1971, am ajuns și în lotul mare, dar nu am debutat niciodată în Divizia „A”, ăsta fiind un mare regret al meu…
Reporter: Și totuși, după 1985 te regăsim la Jiul în calitate de conducător…
C.Cătuți: Da, din 1986 am fost vicepreședinte vreo doi ani, apoi președinte având bucuria de a promova în Divizia „A”, cu generația lui Bojtor, Negrilă, Sedecaru, Ov.Dodu, D.Timofte, Henzel, Bâcu, Lasconi, cu Gogu Tonca antrenor. Am avut mulți antrenori foarte buni de-a lungul anilor, nominalizându-i aici pe Constantin Oțet, Dorel Maria, Gogu Tonca, Gigi Mulțescu, Petre Libardi sau Dumitru Marcu și Ladislau Vlad. O vreme director tehnic a fost reputatul Angelo Niculescu.
Reporter: Cum a fost după 1990?
C.Cătuți: Te referi, cred, la „epoca Miron Cosma”! Păi…N-a fost chiar ușor! Atunci am îndeplinit funcția de președinte executiv, echipa Jiul era în revenire, am promovat cu antrenorul Liță Dumitru, cu mulți jucători de valoare, Toader, Baicea, Cioabă, Mugurel Radu, Matincă, Marian Tudorache, Fane Țâră…Am promovat, am jucat bine în primul sezon, 1996-1997, apoi a venit arestarea lui Miron Cosma și s-a ales praful!
Reporter: „Șomeri printre profesioniști”, cum declarai atunci…
C.Cătuți: Exact! Disponibilizările masive din ’97 au atras dezastrul: jucătorii au fost dați afară de la Hotelul „Onix”, echipa a rămas fără sprijinul financiar al LSMVJ, jucătorii au plecat pe capete. A trebuit să ne cârpim cu jucători tineri, din propria pepinieră, neavând pregătirea și experiența de a face față rigorilor Diviziei „A”. Și astfel am ajuns la acel „record european”, când din 358 de echipe de primă divizie, am ocupat locul 356, cu acel neverosimil golaveraj de 19-116…
Reporter: Revenind la zilele noastre, cum vezi fotbalul românesc, echipa Jiul?
C.Cătuți: Seamănă puțin cu declarația mea din 1998…Jucătorii pleacă pe capete pentru sume de bani pe care nu le-ar lua în țară, nemaiținând cont de valoarea fotbalului unde se duc. Vezi, iată, și rezultatele echipei Naționale în acest sens…
Echipele de club, deasemenea, nu mai sperie pe nimeni în Europa, ne mulțumim într-o mediocritate perpetuă, fără a mai realiza ceva concret.
Cât despre Jiul, ce să zic? S-a zbătut mulți ani în Liga a IV-a, altădată era supărare mare când picau în Divizia „B”. Acum, se pare, e o mare performanță să joci în Divizia „C”… E bine și așa, iată, „U”Cluj, Rapid-ul, U.T.A., F.C.U.Craiova chiar și C.F.R.Cluj, au trecut prin astfel de situații dar și-au revenit. Desigur, Petroșani-ul nu poate susține o echipă de Liga I, dar poate dacă s-ar găsi soluții și în mediul privat, ar putea veni o susținere financiară și în acest mod. Important este că administrația locală nu a lăsat echipa să moară, deocamdată probabil că atât se poate.
Eu sunt mereu la curent, cu ce se întâmplă la Jiul Petroșani, mă bucur de fiecare dată când echipa are rezultate bune și sper să rămână măcar la acest nivel.

GENU TUTU