Petrec multe ore pe diverse dispozitive conectați în lumea virtuală și, chiar dacă știu și recunosc asta, nu știu exact ce li se poate întâmpla în mediul virtual. Au mai auzit în stânga sau în dreapta, dar cine crede până nu vede? Așa că profesorii de la Liceul Tehnologic Dimitrie Leonida îi cheamă la ore în care vorbesc despre aceste capcane pe internet.

Este săptămâna campaniei „Hai pe net!” și, pentru că dispozitivele electronice ne umplu mereu timpul, liceenii află acum că nu e tocmai bine ce se întâmplă. Nu că nu ar ști, pentru că atunci când i-am întrebat, fiecare a cam avut idee ce se petrece.
„De foarte multe ori am văzut situații de bulling. Aveam doi prieteni care mereu se înjurau și eu mă băgam între ei. Pe internet, însă, e ca atunci când fetele trimit poze la băieți și apoi se trezesc șantajate și se trezesc cu pozele public”, a spus simplu un elev de clasa a IX-a.
„Mi se pare că e foarte rău, că sunt fete care fac asta. Se întâmplă. Multe fete fac. Să le spună părinții să nu facă așa ceva!”, a adăugat un altul.
„Nu știam eu multe, dar am realizat că mulți sunt victime. Consider că totul ține de educație și de ceea ce vedem în jurul nostru, la părinți. Cred că ar trebui să nu ne implicăm în așa ceva și să știm cum să ne alegem prietenii”, a completat un alt băiat, pentru că lecția s-a ținut la o clasă plină de băieți.
„În fiecare zi se întâmplă. Și dintr-o greșeală. Poate doar de la o înjurătură și ajungi la evenimente nedorite. Și pe internet sunt bătrâni care ademenesc fete, copii, fără să își dea seama”, a conchis un altul.
Este un moment în care acești adolescenți de clasa a IX-a află că nu totul este doar o glumă bună, iar ora de stat pe net le poate afecta viața. Așa că acțiunile de acest fel au loc în fiecare an aici, la liceu.
„Eu consider că e important să le spun, pentru că ei petrec foarte mult timp pe internet, deoarece acestă pandemie ne-a dus mai mult în fața telefoanelor și a calculatoarelor și nu ne dăm seama de pericole. Nu își dau ei seama despre felul în care identitatea le poate fi furată, că nu este bine să postezi informații private, că nu e bine să distribui materiale care pot avea titlul de SECRET”, a explicat Ana Maria Cercel, profesoară.
Profesorii au vrut să îi convingă pe acești tineri că tot ce ajunge pe internet este în spațiul public, că urmele lăsate acolo sunt greu de șters dacă nu imposibil, iar viața le poate fi afectată de o mică greșeală, la vârsta la care cred că lumea e a lor.
Diana Mitrache