Insolventa CEH, amânatã pentru sãptãmâna viitoare

Curtea de Apel Alba Iulia a amânat, din nou, dosarul în care se judecã insolventa Complexului Energetic Hunedoara. Noul termen de judecatã a fost stabilit pentru data de 18 mai.

2 ani de procese si zeci de ramificatii

Este al doilea an în care Complexul Energetic Hunedoara încearcã sã intre îninsolventã. Prima datã, declansarea procedurii insolventei a avut loc la Tribunalul Hunedoara, în data de 7 ianuarie 2016. Sentinta a fost atacatã, iar Curtea de Apel Alba Iulia a decis anularea insolventei societãtii energetice.  În acelasi an, în data de 23 iunie, Complexul Energetic a reintrat în insolventã, tot printr-o decizie a Tribunalului Hunedoara. La fel ca prima datã, solutia a fost contestatã, iar în data de 8 noiembrie, aceeasi Curte de Apel Alba Iulia decide, din nou, iesirea din insolventã a  mamutului energetic. Din luna decembrie a anului trecut, pe rolul Curtii de Apel Alba Iulia se judecã apelul Complexului Energetic. Au fost depuse cereri de interventie, unele dintre ele fiind respinse, altele admise. Acum, CEH mai asteaptã, cel putin o sãptãmânã, o decizie a instantei pentru a vedea dacã intrã sau nu în insolventã. Ministrul Energiei, Toma Petcu, sustine cã toate aceste intrãri si iesiri din insolventã au cauzat probleme Complexului Energetic Hunedoara.

“La Hunedoara pierderile sunt destul de mari, mai ales cã în ultimii ani instantele din zonã s-au jucat cu deciziile de a intra sau de a nu intra în insolventã, lucru care a destabilizat foarte mult compania”, a spus ministrul Energiei, Toma Petcu, în cadrul emisiunii România 9 de la TVR1. Pierderile CEH s-au redus în anul 2016, comparativ cu anul 2015. “Si acolo s-au redus pierderile în 2016 fatã de 2015, dar am reusit luna trecutã printr-o negociere cu sindicatele si Comisia Europeanã sã prelungim (termenul de închidere a minelor-n.r.), pentru cã negocierea Comisiei Europene cu fostul Guvern a fost ca minele Lonea si Lupeni sã se închidã pânã în 2024. noi am extins pânã în 2027, cu acordul sindicatelor si a Comisiei Europene, am elaborat hotãrârea de Guvern si am aprobat-o pentru închiderea în aceastã perioadã si alocarea sumelor necesare”, a mai spus sursa citatã.

Monika BACIU