INEDIT.POVESTEA UNUI IMN. ,,AM SCRIS IMNUL JIULUI ÎNTR-O DUPĂ-AMIAZĂ”

A nii `90 în Valea Jiului au fost sub dictatura Miron Cozma. Așa erau vremurile. Unul dintre lucrurile bune de-atunci a fost promovarea echipei Jiul Petroșani în Divizia ,,A” în vara lui `96. Atunci apăreau și imnurile echipelor.

Jiul trebuia să fie în trend. Liderul ,,El Maximo” își dorea un imn pentru echipă, a dat ordin și s-a executat.
Geo Popa (69 ani), lider al trupei Acustic la acea vreme, povestește cum s-a născut imnul Jiului:
,,A fost ceva pe neașteptate. Eu împreună cu colegii mei de la Acustic (Vali Ioniță, Valentin Banetti, Iosif Toth, Nelu Banciu), cântam pe litoral, era vacanță, prin iulie – august 1996. Am venit la Petroșani, într-un week-end, aveam de cântat la un eveniment. Primesc un telefon de la Ilie Bălănescu, președinte la Jiul și director de mină, să vin urgent la el să discutăm ceva. Îmi spune că este vorba despre realizarea unui imn, muzică și text, pentru echipa Jiul, pentru suporteri.
Sincer, eu nu prea aveam treabă cu fotbalul, dar mă rog, ordinu-i ordin…
L-am convocat pe colegul meu de la clape, Iosif Toth într-o după-masă și ne-am pus pe treabă. Știam că pe la stadioane suporterii, agreau tema muzicală a piesei ,,Na Na Na Hey Hey Kiss Him Goodbye”a trupei Steam compusă de Garrett Scott, apărută prin anii ʹ70.
Am făcut o adaptare a părții de refren, cu un
,,miez” muzical gândit de mine și Iosif Toth. Am adaptat versurile la zona noastră, la munca minerilor: ,,Munții Parâng miros a lună plină/ Iar Valea noastră e plină de lumină/ Avem echipă mare, Jiul Petroșani/ Și ne
mândrim cu ea, de zeci și zeci de ani…. Apoi intercalam versurile de refren, pe linia melodică a celor de la Steam, cu textul și muzica realizate de noi, total 12 versuri pe o piesă muzicală de 3 minute și jumătate. Sigur, în timp, am mai îmbunătățit coloana sonoră, textul a rămas același.
Melodia, imnul în sine, a fost adoptat repede de suporteri, de iubitorii Jiului. Imnul a rămas valabil până azi, spre bucuria mea, în conștiința tuturor celor care iubesc culorile alb-negru a Jiului.” , a spus Geo Popa (foto).

GENU TUTU