Tone de deseuri s-au adunat la barajul din Gorj, dupã inundatiile de luna trecutã, iar stratul de PET-uri are cel putin 3 m adâncime.

Apele au mãturat Valea Jiului si au antrenat cu ele toate resturile din plastic si aluviunile, iar acum apa lacului de acumulare de la Vãdeni, de lângã Târgu Jiu este  absolut sufocatã. A cui e vina? Doar a celor care locuiesc în Valea Jiului si care au obiceiul de a arunca mizeriile în albiile apelor ce izvorãsc tocmai de la noi, traseul fiind prin cãtunele de munte, spre Defileul Jiului. Nimeni, însã, nu poate fi tras acum la rãspundere pentru dezastrul ecologic de pe Jiu.

„Sanctiuni se pot da, dar doar în cazul în care omul este prins asupra faptului, retroactiv nu se pot da sanctiuni, iar eu consider din punctul meu de vedere cã vinovati sunt cetãtenii care fac depozite de gunoi ilegal si sunt învãtati sã arunce gunoiul mereu, la capetele de pod”, a declarat Adriana Surdu, adj al sefului Sistemului Hidrotehnic Ape Jiu, în timp ce responsabilii de le Mediu spun cã este doar treaba celor de la Apele Române. Cei de la Gorj spun cã poluarea ar fi fost cauzatã de un depozit de deseuri din orasul Lupeni, însã, în cele din urmã, s-a ajuns la concluzia cã ploile abundente nu au fãcut altceva decât sã adune gunoiul întâlnit în cale si sã îl poarte în apele râului Jiu. Uriasa masã de peturi s-a oprit la intrarea în municipiul Târgu Jiu, provocând un adevãrat dezastru ecologic în zonã.

Potrivit reprezentantilor Hidroelectrica, în apã ar fi o cantitate de 3.000 de metri cubi de peturi, iar costurile cu scoaterea deseurilor si cu depozitarea la un depozit autorizat depãsesc 250.000 de lei. Cu toate astea, nimeni nu poate fi sanctionat.

Diana Mitrache