Î n județul Hunedoara nu sunt nici jumătate dintre oameni vaccinați, iar, ca atare, nici vaccinarea copiilor nu merge cum ar trebui. Și asta, în condițiile în care mai bine de jumătate dintre cei care se testează acum, sunt pozitivi. Dar copiii între 5 și 11 ani, deși sunt în grupe de risc, nu sunt vaccinați.

„Adresabilitatea este foarte scăzută, dar noi ne-am așteptat la acest lucru, atâta timp cât părinții nu s-au vaccinat, nu ne așteptam să își vaccineze copiii. Noi am fi preferat ca părinții să se vaccineze, așa încât copiii să nu mai fie nevoiți să se vaccineze și ei. S-au
vaccinat, deci, foarte puțini copii. Sunt maxim 13 copii vaccinați”, a spus Sebastian Mezei, directorul DSP Hunedoara.
Teoretic, vaccinarea a început săptămâna trecută, dar la Petrila, spre exemplu, toți au fost chemați în 6 februarie. Sunt câteva cereri, iar părinții au fost sfătuiți să vină toți odată, ca să nu fie risipită o doză, care cuprinde mai multe vaccinuri, pentru o singură persoană.
Toate acestea, însă, în condițiile în care există creșteri exponențiale de la o zi la alta a numărului de cazuri. „Au fost testate 68 de persoane dintre care aproape 47% sunt pozitive, dar mai așteptăm rezultatul PCR la 24 de persoane. Deci mi-e clar că vca depăși 50% numărul de persoane pozitive”, mai spune Sebastian Mezei.
Vaccinarea copiilor de la 5 la 11 ani a fost permisă de săptămâna trecută, însă, părinții se pare că încă sunt reticenți. Și asta, în condițiile în care nici jumătate din populația județului nu este vaccinată. Iar luni dimineață 63 din 69 localități hunedorene erau în scenariul ROȘU.
În Valea Jiului sunt două centre în care se face vaccinarea copiilor, la Petrila, la Casa de Cultură Ladislau Schmidt și la Spitalul din Lupeni.
Diana Mitrache