Incertitudinea încã planeazã asupra termoficãrii din Petrosani

Luna noiembrie este la o sãptãmânã distantã, iar abonatii sistemului centralizat de termoficare din Petrosani încã nu stiu dacã vor beneficia sau nu de agent termic.
Situatia a fost dezbãtutã si la nivel de Prefecturã, însã lucrurile nu par a se misca într-o directie  favorabilã. Edilii din Petrosani sperã ca odatã instalat noul Guvern, sã existe discutii cu ministrul de resort pe aceastã temã. În plus, edilul le recomandã abonatilor sistemului centralizat de termoficare sã aibã în vedere si o sursã alternativã de încãlzire.
”Din pãcate nu mai am informatii (despre distributia agentului termic – n.r.) si tot din pãcate nu prea mai am cu cine stã de vorbã. Asteptãm o nouã conducere a Ministerului sã vedem ce se va întâmpla în continuare. Eu am spus de fiecare datã celor care mai sunt bransati la sistemul centralizat sã aibã o mãsurã alternativã pentru a nu rãmâne în frig în aceastã iarnã. Noi mergem în continuare si insistãm ca CEH sã dea cãldurã. Sunt singurii care ar putea sã furnizeze în aceastã iarnã acest serviciu, singurii care pot si au capacitatea sã facã acest lucru. Termoficarea Petrosani nu mai poate sã distributie agentul termic livrat de CEH, fiind în procedurã de faliment”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Vechea societate de termoficare a intrat în faliment, iar autoritãtile locale au înfiintat o nouã societate de profil. Numai cã ANRSC-ul a dat un aviz negativ.
”Am avut o societate (n.r. cu profil similar SC Termoficcare), care a fost închisã pentru cã sunt niste aspecte tehnice. În momentul în care înfiintezi o firmã pentru acel domeniu de activitate nu poti sã primesti licenta de al ANRSC dacã nu dovedesti cã acea firmã va fi si rentabilã. Asa sunt regulile. Atunci am fi fãcut firma degeaba, pentru cã nu am fi primit licentã. Complexul are licentã, pentru cã  produce si distribuie în municipiul Deva si atunci  era foarte simplu sã  extindã aceastã distributie si în Valea Jiului”, a mai spus sursa citatã.
Primarul din Petrosani sustine cã oficialii Complexului Energetic Hunedoara invocã motive netemeinice pentru care sustin cã nu pot furniza agent termic.
”Din pãcate, cei de la Complex, spun din pãcate acest lucru, au cãutat mai mult motive sã nu dea  cãldurã decât sã dea, în conditiile în care aceastã furnizare de agent termic este avantajoasã în primul rând pentru ei. Vorbim despre cogenerare si ei primesc niste bani în plus pentru acest serviciu, pe de o parte, iar pe de altã parte furnizarea agentului termic în sistem centralizat este  un atu pentru Complex pentru a-si putea continua activitatea. Dar, din pãcate suntem la stadiul la care Consiliul de Administratie al CEH nu a luat decizia  de a distribui agentul  termic în Petrosani  acum 3 sãptãmâni.  Noi am fãcut aceastã  solicitare la Prefecturã, Prefectura a dat acea hotãrâre prin care existã premisele unei situatii de urgentã si urma sã stabilim pasii de urmat, însã CEH a venit tot timpul cu aceste motive prin care ei spun cã nu pot. Eu nu înteleg cum la Deva se poate si la Petrosani nu se poate”, a precizat Tiberiu Iacob – Ridzi.
La Petrosani mai sunt bransate în jur de 1500 de apartamente din care iarna trecutã s-a furnizat si s-a facturat energie termicã la aproximativ 700 de  apartamente si în jur de 150 de agenti economici. De cealaltã parte, cei de la CEH sustin cã pot furniza agent termic abonatilor din Petrosani.
Cosmin BACIU

3 comentarii la „Incertitudinea încã planeazã asupra termoficãrii din Petrosani

 • 22 octombrie 2019 la 09:30
  Permalink

  daca sunt bani la bugetul statului va fii si caldura si apa calda

 • 22 octombrie 2019 la 09:50
  Permalink

  Pacat !!!! Sa stai pe un munte de carbune,…sa ai si termocentrala pusa la punct….si sa recurgi la alte surse mult mai scumpe !!! Cam asta inseamna CNH . Stiu doar sa ceara ,..sa li se stearga datorii,sa angajeze tot felul de pile si pilutze,prin birouri , ( La ce s-au mai facut disponibilizari??) Si ei?? ce ofera pt populatie?? Pai daca-i bal,bal sa fie .Sa se afunde …pe limba lor

 • 22 octombrie 2019 la 14:22
  Permalink

  Partidul, Ceausescu, Romania. Spunem si noi ceva de faptul ca SC Termoficare SA, firma primariei Petrosani a ajuns printre altele in faliment si pentru ca avea 4 directori si 4 muncitori, adica seful si muncitorul?

Comentariile sunt închise.