Î ncepe vaccinarea copiilor, iar în județul Hunedoara se vor deschide câteva astfel de centre în 4 municipii. Numărul îmbolnăvirilor la adulți este în scadere, dar tot avem câte 6 decese, în medie, pe zi. Din păcate, la un număr de 52 școli orele sunt ținute în mediul on-line, din cauza îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

De aproape 12 zile, și în județul nsotru, numărul de îmbolnăviri este în scădere, însă, va începe curând și imunizarea copiilor. Asta, pentru că ei se expun în colectivități mari și oricum avem multe școli în care copiii sunt ținuți on-line, din cauza îmbolnăvirilor. Vor fi deschise, în cel mai scurt timp, câteva centre de vaccinare, special pentru aceștia. „Suntem la faza de organizare a centrelor de vaccinare. Vom avea, în total, 5 centre unde se vor putea vaccina copiii între 5 și 11 ani. În Deva, la Casa de Cultură, În Hunedoara, la Centrul de vaccinare deschis la Casa pensionarilor și la Spital, la Lupeni, la spital și la Hațeg, tot la spital”, a spus Sebastian Mezei, directorul DSP Hunedoara.
Și, așa cum spun specialiștii, chiar dacă a scăzut numărul bolnavilor, pentru că sunt aproximativ 200 de paturi neocupate, tot avem foarte multe cazuri grave. „Mai avem în acest moment, 1.283 de cazuri, pe ultimele 14 zile. Din păcate, pe parea de ATI stăm prost, în sensul că toate paturile sunt ocupate și am avut chiar și în week-end, persoane în așteptare. A mai scăzut și numnărul deceselor, dar tot sunt la un nivel ridicat, pentru că avem 89 de decese pe ultimele două săptămâni, ceea ce duce la o medie de 6 decese pe zi, deci aici se înregistrează o situație dramatică”, mai spune directorul DSP Hunedoara.
Vaccinarea în cazul adulților nu merge foarte bine, iar ritmul este unul lent. Avem acum cam 44% dintre hunedorenii de peste 12 ani, vaccinați, iar până la finele anului, am putea să ajungem la jumătate din populație. Urmează copiii și centrele de vaccinare vor fi deschise în cel mai scurt timp.

Primii pacienți, salvați cu anticorpi monoclonali la Lupeni

Doi pacienți au fost salvați cu tratamentul cu anticorpi monoclonali. Este o premieră în județul nostru care a avut loc la Spitalul Municipal Lupeni, unde medicii au administrat tratamentul la doi pacienți cu factori de risc, care au răspuns foarte bine la tratament.
La Spitalul Municipal din Lupeni au fost identificați, selectați și au primit ulterior tratament, doi pacienți. Acestora li s-au administrat anticorpi monoclonali.
Ambii pacienți prezentau factori de risc semnificativi, pentru că au vârste de 64 și respectiv 67 de ani, unul prezentând obezitate morbidă și ambii au afecțiuni cardiace severe, precum și alte comorbidități, după cum au precizat specialiștii DSP Hunedoara.
În urma administrării, fără incidente sau reacții adverse, medicii spun că starea pacienților s-a imbunătățit considerabil, menținându-se izolarea la domiciliu și monitorizarea periodică a acestora.
Aceasta alternativă terapeutică este superioară administrării de plasmă de convalescent în scopul blocării replicării virale, pentru că se poate cuantifica doza de anticorpi administrată și nu comportă unele dintre riscurile legate de administrarea plasmei.
DSP Hunedoara a adus de la Unifarm 198 de cutii cu anticorpi monoclonali neutralizanți în valoare totală de 2.022.000 lei. Medicamentele sunt folosite în tratarea bolnavilor infectați cu noul coronavirus.
Cu aceste medicamente nu pot fi tratați toți bolnavii. Vorbim doar de cei a căror durată a simptomelor este mai mică de 7 zile și nu pot fi administrate celor care au dezvoltat forme severe de boală, disfuncții respiratorii care necesită suplimentare de oxigen, nici celor la care tratamentul anterior a utilizat plasmă de convalescent, corticosteroizi, remdesivir sau imunoterapie.

Diana Mitrache