Încep reparatiile în blocul din Petrila afectat de incendiu

Imediat ce echipele ENEL au refãcut alimentarea cu energie electricã, mai multe asociatii de voluntari au venit în sprijinul celor din blocul care a luat pur si simplu foc în Petrila. Vor începe lucrãri de igienizare, absolut necesare si reparatiile la toate etajele afectate.

Cei care locuiesc acolo mai mult vorbesc pe la colturi si putini dintre ei au fãcut reparatii, iar când vine vorba sã dea o mânã de ajutor, mai multi sunt cei care aruncã vina pe primãrie. „Sã vinã, cã îs apartamentele lor!”, ne-a strigat o femeie, care nu a vrut întocmai sã stea de vorbã cu noi. Nu au curaj sã spunã public cã nici ei nu fac nimic, iar o micã parte dintre locatarii blocului chiar agreeazã ideea de a ajuta la reconstructia clãdirii afectate de incendiul devastator de acum o lunã si jumãtate.  „Pânã acum nu a venit nimeni. Numai dacã îsi fac oamenii singuri curãtenie. Unii mai fac, mai mãturã…  E dezastru înãuntru. E afumat tot. Care a mai putut si-a fãcut, care nu, asteaptã ajutor de unde apucã.  Ar trebui zugrãvit, cã e afumat, sunt si geamuri lipsã. Eu sunt unul dintre cei care mã ofer sã ajut, când vor veni cei de la Caritas si sunt destui care sunt interesati, cã e interesul nostru ”, a spus unul dintre locatarii unei garsoniere proprietate personalã. În acest bloc locuiesc oameni sãraci, cu multi copii si singurii care suferã sunt cei mici.  Nu toti au o atitudine pozitivã, dar stiu cã voluntarii de la Caritas si angajatii din Primãrie vor veni în sprijinul lor. Îi asteaptã si poate atunci vor face si ei ceva, iar cei din primãrie spun cã lucrãrile încep în câteva zile.

„În acel bloc sunt foarte multe persoane cu probleme sociale. Noi, împreunã cu cei de la Caritas, printr-un proiect, am reusit sã finantãm o parte din lucrãrile care sunt necesare în acel bloc. Vom zugrãvi casa scãrilor, vom repara tencuielile si încercãm sã achizitionãm si geamuri pentru casa scãrii si partea din fata lifturilor, pentru cã acolo au fost montate, cu ani în urmã, niste plase de sârmã, care au dispãrut la centrele de fier vechi. Vom face zidãrie si geamuri termopan în acele zone, în functie de banii pe care o sã îi avem alocati”, a spus Vasilicã Jurca, primarul orasului Petrila. Echipele ENEL al remediat defectiunile si au încercat sã elimine furturile de curent. Asta, pentru cã întreaga tragedie, la fel ca si cea de acum un an, când un bãrbat a murit electrocutat în subsolul blocului, a fost generatã de improvizatiile la alimentarea cu energie electricã. „Am mai fãcut demersuri la ENEL, pentru cei care sunt în regulã cu locuintele si au contracte. I-am rugat sã accepte sã le facã bransamente si contracte, iar cei care nu au venituri si nici posibilitatea sã îsi achite taxele de bransare, am fãcut anchete sociale si le vom acorda ajutoare de urgentã sã se poatã bransa, ca sã nu mai fie pusi în situatia sã fure”, a mai adãugat primarul, care recunoaste cã s-a si rugat de echipele ENEL sã le facã bransamente si contracte chiar si celor care au fost debransati pentru neplata facturilor, pentru cã poate asa nu vor mai fi  tentati sã fure curent, cu instalatii improvizate ce le pun viata în pericol.  Lucrãrile, spun voluntarii, vor începe cel mai târziu sãptãmâna viitoare, iar atunci acestia asteaptã ca întreaga suflare a blocului, oamenii în putere, sã vinã sã le dea o mânã de ajutor.

Diana Mitrache

Un comentariu la „Încep reparatiile în blocul din Petrila afectat de incendiu

  • 23 iunie 2017 la 17:31
    Permalink

    Ei ce fac sau ce au facut ?
    Asteapta minuni!Cea mai mare minune e munca!

Comentariile sunt închise.