Desi au fãcut tot posibilul sã blocheze proiectul de introducere a retelelor de canalizare pe strada Mãrãsesti din Petrosani, pe motiv cã pe acolo trec vechile conducte ce alimentau defuncta uzinã UMIROM, reprezentantii firmei Gerom – care au cumpãrat vechea societate – nu au avut câstig de cauzã. Proiectul european merge mai departe în ciuda opozitiei vehemente a acestora.

Au fãcut adrese peste adrese, au protestat în toate felurile, dar pânã la urmã s-a dovedit cã nu au nici mãcar un dram de dreptate. Reprezentantii societãtii Gerom din Petrosani, controlate de fostul prefect de Hunedoara, Aurelian Serafinceanu, au invocat niste conducte pentru care nu au prezentat niciun document care sã ateste proprietatea si pentru care nu au plãtit nici redeventã, pentru cã traverseazã domeniul public. Dar, în schimb, au încercat din rãsputeri sã blocheze proiectul european de introducere a retelelor de ape uzate, pe strada Mãrãsesti din Petrosani. Practic, totul a  început dupã ce societatea care a câstigat licitatia pentru reabilitarea retelelor de apã si canal în Petrosani a ajuns cu lucrarea pe strada Mãrãsesti. Dupã deschiderea santierului muncitorii au dat peste mai multe conducte metalice care odinioarã alimentau cu apã fostul UMIROM, actualul Gerom. Retelele erau dezafectate de ani de zile, mai ales cã hotii au demolat aproape în întregime bazinele de apã care le alimentau. În consecintã, muncitorii au scos conductele din pãmânt si le-a depozitat la sediul societãtii, cu posibilitatea ca cei de la Gerom sã si le poatã recupera. Iar de aici pânã la un scandal în toatã regula a mai fost exact un pas. Reprezentantii GEROM au refuzat conductele si au cerut vehement sã fie îngropate înapoi, iar firma sã gãseascã un alt traseu pentru reteaua de canalizare de pe strada Mãrãsesti. Aproape trei sãptãmâni, localnicii au privit cu disperare cum lucrarea stagneazã, iar în tot acest timp reprezentantii firmei lui Serafinceanu amenintau cu un proces executantul angajat de Apa Serv Valea Jiului si asta în ciuda încercãrilor de mediere a disensiunilor la care au participat inclusiv edilii din Petrosani.

Proiectul merge mai departe

1-1Numai cã… surprizã! La o analizã mai atentã s-a descoperit cã oficialii GEROM protesteazã vehement pentru ceva pentru care nu au niciun act de proprietate. Practic, acestia nu au putut dovedi, cu acte, cel putin pânã acum, cã acele conducte sunt proprietatea lor si nici nu au plãtit vreun leu redeventã pentru cã au folosit terenul proprietate a domeniului public, dacã acele conducte sunt într-adevãr ale lor. Drept pentru care proiectul continuã, cu toatã opozitia celor de la Gerom. „Pe strada Mãrãsesti proiectul continuã. Am fãcut o adresã la Primãria Municipiului Petrosani sã ne spunã dacã este cineva care plãteste redeventã pentru acea teavã. Nu este nimeni,

iar constructorul trebuie sã termine cât mai repede lucrarea în acea zonã, fiindcã este o groapã uriasã. Dacã cineva are vreo problemã cu acea teavã, sã dea în judecatã beneficiarul, adicã SC ApaServ Valea Jiului SA. Nu ne împiedicãm de dorintele unora sau altora, iar oamenii sã nu beneficieze de canalizare fiindcã asa vor unii. Strada Mãrãsesti este domeniu public si nicidecum nu este domeniul privat cum au venit în prima fazã cei de la societatea Gerom. Noi scoatem tevile din pãmânt si le vom depozita undeva, iar dacã cineva va veni cu o hârtie sã ne demonstreze cã sunt ale lor. Sub nicio formã, nimeni nu a venit cu documente sã demonstreze cã tevile sunt ale lor”, a explicat Costel Avram, directorul SC ApaServ valea Jiului SA.

Carmen Cosman