În proiectul Tarnita, CEH încearcã sã anuleze o hotãrâre AGA

Complexul Energetic Hunedoara este încã actionar la Hidro Tarnita. Societatea din Hunedoara se judecã la Tribunalul Hunedoara cu Tarnita într-un dosar care are ca obiect “anulare hotãrâre AGA”.
Conducerea Complexului Energetic Hunedoara furnizeazã informatii deja cunoscute si anume cã “pe rolul instantei Tribunalului Bucuresti este înregistrat dosarul nr. 7816/3/2018, în care subscrisa S CEH SÃ are calitatea de reclamant, pârâtã fiind Societatea Hidro Tarnita. Dosarul a fost  repartizat sectiei a VI-a civilã, materia procesualã o reprezintã actiune în anulare hotãrâre Adunarea Generalã Extraordinarã a Actionarilor, stadiul procesual al dosarului – fond. Dosarul se aflã în procedura regularizãrii”. Totodatã, oficialii societãtii energetice hunedorene mai mentioneazã cã “în cadrul societãtii Hidro Tarnita SA, suscrisa S CEH SA are calitatea de actionar, calitate din care ne-am prevalat de dreptul legal de a învesti instanta de judecatã”.
Proiect fantezist
Proiectul de la Tarnita este unul nu foarte realist. Complexul Energetic Hunedoara a rãmas unicul actionar al societãtii.
“Pentru România, potentialul hidro reprezintã o alternativã durabilã de dezvoltare a sectorului energetic, având în vedere resursele limitate de materii prime energetice, precum si nevoia obtinerii unei energii ieftine si care nu produce gaze cu efect de serã. CHEAP Tarnita-Lãpustesti este un obiectiv de interes national, având în vedere rolul esential pe care îl va avea în participarea la reglajul frecventã-putere necesar odatã cu intrarea în functiune a grupurilor 3 si 4 de la CNE Cernavodã. Proiectul este esential în contextul existentei unui portofoliu în crestere continuã cu productie necontrolabilã, care impune instalarea de capacitãti de echilibrare suplimentare, ce vor fi retribuite pe piete de servicii tehnologice de sistem, piete de capacitãti, dar si pe piata de echilibrare”, aratã datele societãtii Hidro Tarnita.
Guvernul României a aprobat prin Memorandum  în anul 2014 realizarea investitiei necesare realizãrii Centralei Hidroelectrice cu Acumulare prin Pompaj (CHEAP) Tarnita-Lãpustesti prin intermediul societãtii de proiect HIDRO TARNITA S.A., La capitalul societãtii ar fi trebuit sã participe companii din domeniul energiei, având capital integral sau majoritar detinut de stat, respectiv: Complexul Energetic Hunedoara S.A., SAPE S.A., Nuclearelectrica S.A. si Complexul Energetic Oltenia S.A. si investitori selectati, în conformitate cu prevederile legale referitoare la constituirea de societãti mixte.
“Constructia centralei de la Tarnita-Lãpustesti înseamnã o investitie green-field evaluatã de proiectantul ISPH PD SA, care a realizat studiul de fezabilitate al pãrtii române la aproximativ 1 miliard de Euro (fãrã TVA).
Investitia necesarã pentru racordarea la Sistemul Energetic National (SEN) include liniile Tarnita-Gadalin, Tarnita-Mintia, celule noi în statiile Cluj-Gadalin si Mintia, statia de evacuare a puterii de la CHEAP si va fi asiguratã de cãtre C.N.Transelectrica S.A..”, mai aratã datele.
În anul 2015, CEH a reusit sã îsi recupereze o parte din banii dati fortat cãtre proiectul Tarnita – Lãpustesti. Circa 2,1 milioane de lei a recuperat CEH din cei 2,7 milioane alocati “fortat”. CEH a fost, pânã la un punct, actionarul majoritar. Ba mai mult, a si plãtit o parte din banii stabiliti la vremea aceea.
Monika BACIU

4 comentarii la „În proiectul Tarnita, CEH încearcã sã anuleze o hotãrâre AGA

 • 17 mai 2018 la 21:43
  Permalink

  cat mai multe investitii in hidrocentrale si inchiderea minelor care polueaza aerul

 • 18 mai 2018 la 04:56
  Permalink

  Frumos zis: adica CEH, care este actionar la Tarnita, a facut niste investitii „fortate” acolo, si acum isi vrea banii inapoi. Pai, daca si Statul roman, care a facut investitii la CEH, si-ar vrea banii inapoi?

 • 18 mai 2018 la 07:17
  Permalink

  sa se inchida carierele de lignit din Gorj (CEO) pentru ca distrung NATURA cu defrisarile din cariere

 • 18 mai 2018 la 17:41
  Permalink

  ar da faliment

Comentariile sunt închise.