SAMSUNGSirenele din Petrosani sunt supuse, în premierã, unui test de audibilitate. Cele mai mulete au fost date în functiune în anii ’70, în timpul Rãzboiului rece, de teama unui atac aerian, dar niciodatã nu s-a mãsurat cât de departe se aude sunetul lor.

Cea mai veche sirenã din Petrosani, amplasatã pe o clãdire de pe strada Oituz, dateazã din anul 1943 si este încã functionalã, iar cea mai nouã a fost pusã în functiune la mijlocul anilor 2000 la Primãria Petrosani. În total, în Petrosani sunt 8 astfel de sisteme de alarmare, majoritatea din anii ’70, dar niciodatã nu s-a fãcut un test de audibilitate. Impulsionati mai ales de legislatia în vigoare, edilii din Petrosani au comandat unul, al cãrui rezultate vor fi cunoscute peste douã sãptãmâni. „Joi si vineri vor avea loc niste verificãri pentru sistemul de alarmare si vor porni sirenele, pentru cã tot mâine, pe parcursul acestor verificãri se va face si un studiu de audibilitate, care va fi realizat de specialistii de la INSEMEX. Deci, în data de 14.03. 2013, între orele 16 si 17 si în data de 15.03. între orele 14.00 si 15.00 se va verifica sistemul de alarmare si, totodatã vom face aceste mãsurãtori. (…) Instalatia de alarmare este foarte veche. Ea trebuie verificatã, iar acest studiu îl facem pentru a vedea la ce distantã se aud aceste sirene”, a declarat miercuri, primarul Tiberiu Iacob – Ridzi.

Utile în cazul unor calamitãti

6_1siteDesi au fost concepute pentru avertizarea în cazul unui atac aerian, acesta pot fi folosite în cazul oricãrei calamitãti naturale, pentru avertizarea populatiei. Doar în cazul unei viituri de pe versanti este mai greu, pentru cã în zonele montane torentele vin cu mare vitezã. Iar responsabilii ISU au solicitat expres verificarea sistemului de alarmare. „Este o cerintã si a IGSU, si a ISU, iar anul trecut am avut un control de al ISU Hunedoara si ne-au cerut studiu de audibilitate. Se stie cã o sirenã electricã de 4,5 KW functioneazã pe o razã de 300 – 800 de metri. Noi avem sirene de 5,5 KW – cele  douã sirene de 4,5 KW au fost casate – la care raza de audibilitate este între 500 – 800 de metri.

Dar acestea sunt caracteristicile tehnice. Nu s-a fãcut niciodatã un studiu de audibilitate ca sã verificãm aceastã caracteristicã, care depinde de mai multi factori”, a declarat Ioan Bunea, responsabilul cu Apãrarea Civilã din Petrosani. Studiul va releva, mai spune oficialul, pânã unde existã acoperire, conform cerintelor legale, de cel putin 6 decibeli peste zgomotul de fond. În cazul în care se ajunge la concluzia cã mai este nevoie de achizitionarea vreunei sirene, aceasta intrã în atributiile municipalitãtii, la fel ca si plata studiului, ce se ridicã la circa 3.000 de lei.

Carmen Cosman