Se vorbește tot mai des de o probabilă decuplare totală a Europei de la sistemul de energie, însă, nimeni nu își mai pune problema că huila ar fi fost o resursă numai bună, în acest context. Și nici pe viitor nu pare o opțiune, pentru că la noi nu s-a pus problema, ca în Germania, ori Polonia, de conservare a ultimelor exploatări. Sindicaliștii explică cum a fost posibil.

În Polonia sau Germania, minele nu sunt închise ca o groapă oarecare, ci ele rămân în conservare. Este o opțiune pe care guvernele lor au adoptat-o din precauție, însă la noi, fără o lege a minelor, nimic nu se va întâmpla și fiecare mină va fi închisă pur și simplu, fără posibilitatea redeschiderii ei. „Pentru a putea conserva minele și a menține anumite structuri, așa cum se fac în Germania sau Polonia, trebuie făcută o reglementare legislativă. În momentul de față, Legea Minelor nu se mai aplică. Cele două țări au prins în Legea Minelor, la nivelul țărilor lor, că minele trebuie conservate și acesta este un lucru bun că, în caz de forță majoră, minele se pot deschide mult mai repede”, a spus Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele de la CEH.
În prima jumătate a acestui an, cărbunele a avut cea mai mare contribuţie la producerea de energie din Germania, în timp ce energia eoliană a atins cel mai scăzut nivel din 2018.
În Polonia, ţară încă dependentă de cărbune, energia obţinută din combustibilul negru şi poluant este neobişnuit de ieftină în contextul actualei crize a gazelor din Europa. „Noi, din păcate, închidem minele, astupându-le ca pe niște gropi, lucru care nu se întâmplă în Germania și Polonia. Da, noi am avea nevoie de o legislație și am avut chiar o intervenție, când erau discuții pe legea minelor, însă, discuțiile nu mai sunt de un an și jumătate, de când nu ne-a mai întrebat nimeni. Noi am cerut ca Legea minelor să prevadă acest element de conservare cu sume acordate de stat și personal clar stabilit”, mai afirmă liderul minerilor din Valea Jiului, Darius Cîmpean.
Potrivit Ziarului Financiar, „Situaţia de pe piaţă împinge în sus producţia minelor. În perioada ianuarie-iulie, producţia de energie din cărbune a avansat cu 27% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Minele poloneze profită din plin de situaţie, raportând câştiguri în creştere. Importurile de cărbune au crescut de asemenea în acest an. În semestrul 1, Polonia a importat 6,2 milioane de tone de cărbune, cu aproximativ 15% mai mult decât cu un an în urmă. Majoritatea importurilor, 65%, au fost realizate din Rusia.”.
Diana Mitrache